suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Lääkärin tai hoitajan vastaanotto

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Siun soten alueella on 22 terveysasemaa. Voit valita terveysaseman koko Siun soten alueelta ilman erillistä ilmoitusmenettelyä tai sitoutumista yhteen asemaan. Voit asioida vapaasti sinulle kulloinkin parhaiten sopivalla Siun soten terveysasemalla, jolla on vapaita aikoja.

Hoitaja arvioi tilanteesi puhelimessa ja ohjaa sinut esimerkiksi lääkärin, sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai fysioterapeutin vastaanotolle. Voit saada myös kotihoito-ohjeita. Jos tarvitset ensiapua esimerkiksi vuotavan haavan tai astmakohtauksen vuoksi, voit tulla suoraan terveysasemalle tai keskussairaalan yhteispäivystykseen soittamatta etukäteen.

Uusi tiimimalli

Uudenlainen moniammatilliseen tiimityöskentelyyn perustuva toimintamalli on käytössä jo Kiteen, Liperin ja Tohmajärven terveysasemilla.

Uudistus koskee terveysaseman hoitajien, lääkäreiden sekä osittain fysioterapeuttien ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen vastaanottoja

Uudessa toimintamallissa asiakkaan asian hoito pyritään aloittamaan heti ja viemään loppuun pääsääntöisesti saman päivän aikana. Moniammatillinen tiimi pyrkii ratkaisemaan asiakkaan ongelman ensikontaktissa.

Kun soitat terveysasemalle varataksesi ajan, puheluusi vastaa sairaanhoitaja. Hoitaja konsultoi tarvittaessa samassa tilassa työskentelevää lääkäriä. Lääkäri puolestaan päättää, antaako hän neuvoja hoitajalle, soittaako itse asiakkaalle vai pyytääkö asiakkaan käymään omalla vastaanotollaan. Sairaanhoitaja voi konsultoida lääkärin lisäksi myös tiimiin kuuluvaa fysioterapeuttia tai mielenterveys- ja päihdepalvelujen ammattilaista.

Uuteen toimintamalliin kuuluu jokaiselle asiakkaalle nimettävä oma yhteyshenkilö. Saat oman yhteyshenkilösi nimen ja suoran puhelinnumeron siinä vaiheessa, kun soitat apua tarvitessaan terveysaseman ajanvaraukseen ensimmäisen kerran toimintamallin muutoksen jälkeen. Jatkossa ota yhteyttä suoraan yhteyshenkilöösi kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa.

Toimi näin

Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita 112.

Jos tarvitset muuta kiireellistä hoitoa, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi tai Päivystysapu 116 117 -palveluun.

Sähköinen ajanvaraus

Verkkoajanvarauspalvelussa voit varata ajan sairaanhoitajalle esimerkiksi, jos kyseessä on flunssa, vatsatauti, iho-oireet, pienet vammat tai tarvitset rokotuksia. Aikoja sairaanhoitajalle voi varata samalle päivälle.

Voit varata aikoja tai jättää yhteydenottopyynnön myös muun muassa terveydenhoitajalle, fysioterapeutille ja diabeteshoitajalle.

Ajanvaraus ja neuvonta puhelimitse

  • Kun olet jonossa, odota kunnes puheluun vastataan. Jos katkaiset puhelun ja soitat uudelleen, joudut jonon viimeiseksi.
  • Kiireettömissä asioissa voit jättää takaisinsoittopyynnön ja ajanvaraaja soittaa sinulle takaisin saman päivän aikana.

Jos et pääse varatulle käynnille, kannattaa ajanvaraus perua ajoissa. Varattu aika perutaan ensisijaisesti puhelimitse. Sähköisesti tehdyn ajanvarauksen perumiseen verkkoasiointipalvelussa tarvitset varaustunnuksen.

Toiminta uudessa tiimimallissa

  • Ensimmäisellä kerralla soita terveysaseman ajanvarausnumeroon.
  • Jatkossa ota yhteyttä suoraan yhteyshenkilöösi kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa.

Kenelle ja millä ehdoin

Tausta ja lainsäädäntö

Hoitajan vastaanotolla saa esimerkiksi terveysneuvontaa, haavanhoitoa, ompeleiden poistoja ja rokotuksia. Tarvittaessa hoitaja ohjaa potilaan lääkärin vastaanotolle.

Kiireetön hoito on annettava määräajassa. Potilaan on virka-aikana saatava yhteys terveyskeskukseen välittömästi joko puhelimitse tai tulemalla itse paikalle. Soittopyyntöihin vastataan viipymättä, usein käytännössä saman päivän kuluessa.

Hoidon tarve saatetaan alustavasti arvioida jo puhelimessa, mutta viimeistään arvio tehdään kolmen arkipäivän kuluessa potilaan yhteydenotosta. Tarpeellinen hoito on järjestettävä kohtuullisessa ajassa, mikä tarkoittaa enintään kolmea kuukautta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 5.5.2020