suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Lääkärin tai hoitajan vastaanotto

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Siun soten alueella on 22 terveysasemaa. Voit asioida vapaasti sinulle kulloinkin parhaiten sopivalla Siun soten terveysasemalla, jolla on vapaita aikoja.

Hoitaja arvioi tilanteesi puhelimessa ja ohjaa sinut esimerkiksi lääkärin, sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai fysioterapeutin vastaanotolle. Voit saada myös kotihoito-ohjeita. Jos tarvitset ensiapua esimerkiksi vuotavan haavan tai astmakohtauksen vuoksi, voit tulla suoraan terveysasemalle tai keskussairaalan yhteispäivystykseen soittamatta etukäteen.

Uusi tiimimalli

Tiimityöskentelyyn perustuvassa toimintamallissa asiakkaan asian hoito pyritään aloittamaan heti ja viemään mahdollisuuksien mukaan loppuun saman päivän aikana. Tiimimalli on otettu käyttöön Heinäveden, Ilomantsin, Juuan, Kiteen, Kontiolahden, Lehmon, Liperin, Outokummun, Polvijärven ja Tohmajärven terveysasemilla sekä Niinivaaran terveysasemalla Joensuussa.

Moniammatilliseen tiimiin voi kuulua hoitajien ja lääkäreiden lisäksi muun muassa fysioterapian, mielenterveys- ja päihdepalvelujen, sosiaalipalvelujen ja suun terveydenhuollon ammattilaisia.

Kun soitat terveysasemalle, puheluusi vastaa sairaanhoitaja. Hän kysyy tarvittaessa neuvoa toiselta tiimin jäseneltä, joka antaa neuvoja hoitajalle, soittaa sinulle itse tai pyytää sinut käymään omalla vastaanotollaan.

Etätoiminta on keskeinen osa tiimimallia. Hoidamme etänä silloin, kun ei ole tarvetta vastaanottokäynnille. Näin säästämme sekä ammattilaisen että potilaan aikaa ja vaivaa, vähennämme infektiosairauksien leviämistä ja luontokin kiittää.

Tiimimalliin kuuluu olennaisena osana oma yhteyshenkilö. Saat oman yhteyshenkilösi nimen ja suoran puhelinnumeron silloin, kun soitat terveysaseman ajanvarausnumeroon ensimmäisen kerran tiimimalliin siirtymisen jälkeen.

Jatkossa olet yhteydessä omaan yhteyshenkilöösi joko puhelimitse tai Omaolo-palvelun kautta kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa. Omaolopalvelua yhteydenottokanavana pilotoidaan Niinivaaran terveysasemalla.

Toimi näin

Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita 112.

Jos tarvitset muuta kiireellistä hoitoa, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi tai Päivystysapu 116 117 -palveluun.

Sähköinen ajanvaraus (koronatilanteen takia toistaiseksi ajanvaraukset vain puhelimitse)

Verkkoajanvarauspalvelussa voit varata ajan sairaanhoitajalle esimerkiksi, jos kyseessä on flunssa, vatsatauti, iho-oireet, pienet vammat tai tarvitset rokotuksia.

Voit varata aikoja tai jättää yhteydenottopyynnön myös muun muassa terveydenhoitajalle, fysioterapeutille ja diabeteshoitajalle.

Ajanvaraus ja neuvonta puhelimitse

  • Kun olet jonossa, odota kunnes puheluun vastataan. Jos katkaiset puhelun ja soitat uudelleen, joudut jonon viimeiseksi.
  • Kiireettömissä asioissa voit jättää takaisinsoittopyynnön ja sinulle soitetaan takaisin saman päivän aikana. Takaisinsoitto soitetaan vain kerran. Jos et pystynyt vastaamaan takaisinsoittoon, jätä uusi takaisinsoittopyyntö.

Jos et pääse varatulle käynnille, kannattaa ajanvaraus perua ajoissa. Varattu aika perutaan ensisijaisesti puhelimitse. Sähköisesti tehdyn ajanvarauksen perumiseen verkkoasiointipalvelussa tarvitset varaustunnuksen.

Toiminta tiimimallissa

  • Ensimmäisellä kerralla soita terveysaseman ajanvarausnumeroon.
  • Jatkossa ota yhteyttä suoraan yhteyshenkilöösi kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Hoitajan vastaanotolla saa esimerkiksi terveysneuvontaa, haavanhoitoa, ompeleiden poistoja ja rokotuksia. Tarvittaessa hoitaja ohjaa potilaan lääkärin vastaanotolle.

Kiireetön hoito on annettava määräajassa. Potilaan on virka-aikana saatava yhteys terveyskeskukseen välittömästi joko puhelimitse tai tulemalla itse paikalle. Soittopyyntöihin vastataan viipymättä, usein käytännössä saman päivän kuluessa.

Hoidon tarve saatetaan alustavasti arvioida jo puhelimessa, mutta viimeistään arvio tehdään kolmen arkipäivän kuluessa potilaan yhteydenotosta. Tarpeellinen hoito on järjestettävä kohtuullisessa ajassa, mikä tarkoittaa enintään kolmea kuukautta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 23.4.2021