suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Opetushallitus

Kuraattorin pätevyys

 • Ammattipätevyys
 • Koko Suomi
 • Julkinen palvelu

Ammatin sisältö: Kuraattori toimii työssään opetus-, sosiaali- ja terveystoimen rajapinnoilla. Työn olennainen osa on tunnistaa sosiaalisia ongelmia ja puuttua niihin.

Oppilaat ohjautuvat kuraattorin asiakkaaksi useimmiten käyttäytymiseen liittyvien syiden vuoksi. Näitä ovat poissaolot, koulunkäynnin laiminlyönti, uhmakkuus ja sääntöjen rikkominen, keskittymisvaikeudet, motivaatio-ongelmat ja vä ...

Toimi näin

 1. Täytä sähköinen hakulomake ohjeiden mukaan.
 2. Liitä hakemukseen asiakirjat.
 3. Lähetä hakemus.

Asiakirjavaatimukset

Lähetä hakemuksen liitteenä kopiot näistä asiakirjoista:

 • pätevyys- tai tutkintotodistus, joka antaa oikeuden ryhtyä harjoittamaan ammattia
 • opintosuoritusote
 • kansalaisuuden todistava asiakirja, esimerkiksi ote väestötietojärjestelmästä tai passin henkilötietosivu
 • nimenmuutoksen osoittava asiakirja, jos nimesi on muuttunut.
 • Jos olet EU- tai ETA-maan kansalainen ja haet EU- tai ETA-maassa hankkimasi ammattipätevyyden tunnustamista, voit lähettää myös työtodistukset ja todistuksia elinikäisestä oppimisesta.

Käännösvaatimukset

Käännätä asiakirja suomen, ruotsin tai englannin kielelle, jos alkuperäisen asiakirjan kieli on muu kuin englanti, espanja, islanti, norja, ranska, ruotsi, saksa, suomi, tanska tai viro. Käännöksen voi laatia kyseisessä kieliparissa Suomessa auktorisoitu kääntäjä tai lähtömaassa virallinen kääntäjä. Myös asiakirjan antaneen tahon laatima käännös englannin kielelle hyväksytään.

Kenelle ja millä ehdoin

Jos olet suorittanut kuraattorin tehtävään pätevöittävän koulutuksen ulkomailla ja haluat pätevyyden kuraattorin tehtäviin Suomessa, hae Opetushallitukselta päätöstä kelpoisuudesta. Opetushallituksen päätös antaa kelpoisuuden koulutuksen osalta.


Käsittelyaika

Ammattipätevyyden tunnustamishakemusten käsittelyaika on enintään neljä kuukautta siitä, kun hakija on toimittanut kaikki tarvittavat asiakirjat. Muille hakemuksille ei ole lakiin perustuvaa määräaikaa. Keskimääräinen käsittelyaika on 2 - 3 kuukautta siitä, kun hakija on lähettänyt kaikki tarvittavat asiakirjat.

Tausta ja lainsäädäntö

Opetushallitus tekee päätöksiä ulkomaisen tutkinnon antamasta kelpoisuudesta muun muassa opetustehtäviin, varhaiskasvatuksen tehtäviin ja pelastusalan tehtäviin sekä tehtäviin, joihin vaaditaan oikeustieteen maisterin tutkinto.

Palvelun toteuttaa

Opetushallitus

Palvelusta vastaa

Opetushallitus
Tekstistä vastaa: Opetushallitus
Päivitetty: 5.7.2023