suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Kuntalaisaloite

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Rauman kaupunki
Alue: Rauma
Palvelun kieli: suomi

Kunnan asukkailla on kuntalain mukaan oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Voit tehdä kuntalaisaloitteen valtakunnallisen aloitepalvelun kautta. Aloitteet voivat koskea esimerkiksi kaupungin palvelujen parantamista. Aloite voi olla vapaamuotoinen, kunhan siitä selviää, mihin aloitteellasi haluat vaikuttaa.

Viimeistään kuukauden kuluessa aloitteen saapumisesta saat tiedon sen arvioidusta käsittelyajasta. Vastauksen aloitteeseesi saat sen jälkeen, kun aloite on käsitelty loppuun.

Aloitteesi ei vaadi sähköistä allekirjoitusta tullakseen vireille. Aloitteessa tulee kuitenkin käydä selväksi aloitteen tekijän täydellinen nimi ja osoite.


Toimi näin

Toimita aloite kuntaan sähköisesti tai paperilla.


Kenelle ja millä ehdoin

Kuntalaisaloitteen voi tehdä asukas tai henkilö, joka hallitsee tai omistaa kunnassa sijaitsevaa kiinteää omaisuutta. Aloitteen voi kotikunnassaan tehdä myös yhteisö, laitos tai säätiö.

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Kunnan asukkailla ja muilla jäsenillä on oikeus tehdä kunnalle aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Aloite koskee yleensä jonkin palvelun tai asian kehittämistä yleisellä tasolla. Kunnan kuuluu kaikissa tapauksissa vastata aloitteen tekijälle ja ilmoittaa, mihin toimiin aloitteen johdosta on ryhdytty.

Jos aloitteen allekirjoittaa vähintään kaksi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista, valtuuston on otettava aloite käsittelyyn kuuden kuukauden kuluessa.

Vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista voi tehdä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Jos vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista tekee yhdessä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä, valtuuston on päätettävä viipymättä, järjestetäänkö kunnallinen kansanäänestys.


Palvelun toteuttaa: 
Rauman kaupunki