suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Hyvinkään kaupunki

Kunnallinen päiväkotihoito

  • Palvelu
  • Hyvinkää
  • Julkinen palvelu

Päivähoito on tarkoitettu alle kouluikäisille. Päivähoito ei ole vain hoitoa, vaan varhaiskasvatusta. Se tarkoittaa kasvatusta, opetusta ja hoitoa, joka on suunniteltu pedagogisesti ja jonka tavoitteet on mietitty tarkkaan. Varhaiskasvatuksessa työskentelee koulutettuja lastentarhanopettajia ja lastenhoitajia.

Kaikilla alle kouluikäisillä lapsilla on oikeus varhaiskasvatukseen 20 tuntia viikossa. Monikielisille yli 3- vuotiaille lapsille usein suositellaan suomen kielen oppimisen tueksi 7 tuntia/päivä varhaiskasvatusta. Jos huoltajat käyvät työssä, opiskelevat tai muuten tarvitsevat enemmän varhaiskasvatusta, meillä on monta erilaista vaihtoehtoa varhaiskasvatuksen laajuuteen.

Päiväkotiryhmässä työskentelee monta kasvattajaa. Lapsia on ryhmässä 12-21. Perhepäivähoitaja työskentelee omassa kodissaan yksin ja hänen ryhmässään on 4 lasta.

Päiväkodit ovat avoinna tarvittaessa klo 6–18. Lapsen voi saada hoitoon myös ilta- tai yöajaksi. Se edellyttää, että molemmilla vanhemmilla on vuorotyö. Iltahoitopäiväkoti on avoinna klo 6–22 ja vuorohoitopäiväkoti kellon ympäri.

Toimi näin

Kunnalliseen päiväkotiin haetaan päivähoitohakemuksella, joka löytyy kaupungin nettisivuilta tai sen saa päiväkodeista.

Varhaiskasvatuspaikkaa voi hakea ympäri vuoden. Hakemus tulee jättää 4 kuukautta ennen kuin lapsi tarvitsee hoitopaikkaa. Mikäli hoidon tarve on äkillinen, on paikkaa haettava niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään 2 viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee hoitopaikkaa. Äkillinen tarve voi olla esimerkiksi pikainen työllistyminen tai opiskeluiden aloittaminen.

Myös kerhopaikkaa voi hakea ympäri vuoden. Paikka myönnetään aikaisintaan siitä päivästä, kun lapsi täyttää 2 vuotta.

Päätös paikasta lähetetään kotiin. Päätöksen mukana tulee lomake, jolla ilmoitetaan, että paikka otetaan vastaan. Lomake palautetaan varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen kaupungintalolle.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoa voi saada lapsi, joka ei ole vielä oppivelvollinen.

Myös oppivelvollisuusikäinen voi saada päivähoitoa, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat eikä hoitoa voida muuten järjestää.

Palvelu on maksullinen.

Maksun suuruuteen vaikuttavat perheen koko, tulot ja hoitopäivien pituus.

Palvelu on maksullinen.

Maksuun vaikuttaa perheen koko, palvelun tarve (sovittu hoitoaika) ja tulot ennen verojen vähentämistä. Maksun määrittelemiseksi huoltajien tulee toimittaa aina jokin tosite, esim. palkkalaskelma, opiskelutodistus, työttömyys tukipäätös ym. Jos tarvittavia todistuksia ei toimiteta, lapsesta menee kallein hoitomaksu. Avoimen päiväkodin toiminta on maksutonta, samoin kuin esiopetus.

Jos varhaiskasvatuspaikkaa ei oteta vastaan, se tulee irtisanoa kirjallisesti, muuten siitä peritään maksu.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHyvinkään kaupunki
Palvelusta vastaaHyvinkään kaupunki
Alue Hyvinkää
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Hyvinkään kaupunki
Päivitetty: 26.5.2020