suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vesilahden kunta

Kouluruokailu

  • Palvelu
  • Vesilahti
  • Julkinen palvelu

Vesilahden kunnan kouluruokailussa noudatetaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuosituksia. Ruokapalvelut tuotetaan yhdessä Pirkanmaan Voimia Oy:n kanssa. Suosimme kotimaisia raaka-aineita valmistaessamme monipuolisia sekä maistuvia aterioita.

Ateriakokonaisuuteen kuuluu lämminruoka, tuore kasvislisäke sekä salaatinkastike, leipä, ravintorasva ja ruoka ...

Toimi näin

Ruokapalvelun asiakkaalle tarjotaan vakavan allergian, sairauden tai eettisen vakaumuksen mukainen ruokavalio. Sairauden hoitoon tarkoitettu ruokavalio toteutetaan asiantuntijan selvityksen perusteella.

Toimimme kansallisen allergiaohjelman mukaisesti jolloin lieviä allergiaoireita, kuten ohimenevää suun kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei enää hoideta välttämällä vaan altistamisella ja vähitellen siedättämällä. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua. Ruokapalvelussa turvataan allergiselle lapselle kaikista ruoka-aineryhmistä ravitsemuksellisesti riittävä valikoima.

Erityisruokavalio ei aina ole ulkonäöllisesti samanlaista kuin kyseisen päivän aikana muu tarjottava ruoka. Kaikkia kodin käyttämiä harvinaisia ruoka-aineita ei ateriapalvelulla ole velvollisuutta tarjota, jos saatavilla on vähintään yksi ravitsemuksellisesti vastaava ruoka-aine. Uusien ruoka-aineiden kokeilu tehdään kotona.

Lääkärin tai ravitsemusterapeutin allekirjoittama erityisruokavaliotodistus toimitetaan asiakkaan käyttämän toimipisteen keittiölle tai Vesilahden kunnan palvelusuunnittelijalle.

Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat kuukausittaisissa varhaiskasvatusmaksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset, ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ja kansanopistossa opiskelevat oppivelvolliset ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.

Palvelun toteuttaa

Vesilahden kunta

Palvelusta vastaa

Vesilahden kunta
Tekstistä vastaa: Vesilahden kunta
Päivitetty: 3.3.2023