suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Mäntsälän kunta

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Mäntsälä
  • Julkinen palvelu

Mäntsälässä on pääkirjasto ja kirjastoauto, joka kiertää kunnan kyliä ja kouluja ilta- ja aamupysäkeillä, vuoroviikoin eri reitin.

Kokoelmissa on tarjolla kirjoja, e-aineistoja, lehtiä, kielikursseja, nuotteja ja partituureja, musiikkiäänitteitä, äänikirjoja, dvd-elokuvia ja konsoli- ja lautapelejä lainattavaksi tai kirjaston tiloissa käytettäväksi.

Palveluihin kuuluu myös tiedonhaku koti- ja ulkomaisista elektronisista tietokannoista, seutulainaus KIRKES-kirjastoista, joustava kaukolainaus RATAMO-kirjastoista sekä kaukolainaus muista kirjastoista.

Asiakkaiden käytettävissä on lisäksi:

•omatoimikirjasto palveluaikojen ulkopuolella ks. aukioloajat

•kaksi kirjaston aineistohakuun tarkoitettua päätettä

•itsepalvelulainaus- ja palautuspiste

•tietokoneita, joissa on internetyhteys ja Microsoft Office 2013 -toimisto-ohjelmat

•värikopiokone, jossa skannausmahdollisuus (A4)

•tietokoneeseen liitetty tasoskanneri dokumenttien ja valokuvien skannaamiseen

•digitointilaite, jolla voi tallentaa videonauhat dvd:lle

•langaton wlan -yhteys, johon asiakkaat voivat kirjautua omilla kannettavilla laitteillaan ilman salasanaa

•urheiluvälineitä

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kirjastokortilla voi käyttää kaikkien Kirkes-kirjastojen, eli Tuusulan, Järvenpään, Keravan ja Mäntsälän kirjastopalveluita.

Kirjastokortin saa täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Samalla uusi asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Alle 15-vuotias tarvitsee täysi-ikäisen takaajan, joka on vastuussa lapsiasiakkaan lainoista.

HUOM! Kirjasto ei saa tietoa osoitteenmuutoksesta postilta tai maistraatilta. Jokainen kirjastonkäyttäjä on vastuussa siitä, että omat yhteystiedot ovat ajan tasalla. Osoitteen tai puhelinnumeron muutoksesta voi ilmoittaa kirjaston kotisivuilla olevalla lomakkeella https://www.mantsala.fi/kirjasto/palautteet/yhteystietojen-muutos.

Kadonneesta kirjastokortista voi ilmoittaa kirjastoon palautelomakkeella, sähköpostitse kirjasto(at)mantsala.fi tai puhelimitse 040 314 5376 tai 040 314 5379

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Mäntsälän kunnan kasvatus- ja sivistyslautakunta on päätöksellään 14.1.2020/ §5 vahvistanut Kirkes-kirjastojen käyttösäännöt, jotka ovat kokonaisuudessaan luettavissa kirjaston kotisivuilla osoitteesta https://www.mantsala.fi/kuvat/palvelut/kirjasto/kirjaston-kayttosaannot010220.pdf. Mäntsälän kirjastossa on käytössä myös omatoimikirjasto, jolle on omat käyttösäännöt https://www.mantsala.fi/tiedostot/palvelut/kirjasto/omatoimikirjaston_kayttosaannot_18.pdf. Kirjastokortin hankkiessaan asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä.

Palvelu on maksuton.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaMäntsälän kunta
Palvelusta vastaaMäntsälän kunta
Alue Mäntsälä
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Mäntsälän kunta
Päivitetty: 1.11.2021