suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kaustisen kunta

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Kaustinen
  • Julkinen palvelu

Kirjastosta voit lainata erilaista aineistoa (mm. kirjat, äänikirjat, e-aineistot, Celia-äänikirjat lukemisesteisille, kielikurssit, musiikkiäänitteet, elokuvat, konsoli- ja lautapelit). Asiakkaalla on käytettävissä Anders-verkkokirjaston palvelut. Verkkokirjastoon tuotetaan sisältöä kirjastohenkilöstön toimesta. Myös asiakkaalla on mahdollisuus tuottaa sisältöä verkkokirjastoon.

Kirjastosta saat myös opastusta ja neuvontaa. Voit käyttää erilaisia verkkopalveluja (mm. eMagz, ePress, MOT-sanakirjat) kirjaston tietokoneilla kirjaston tiloissa.

Kaustisen kirjastossa voit osallistua erilaisiin yleisötapahtumiin. Kirjasto järjestää esimerkiksi satutunteja, kirjavinkkausta sekä taide- ja kirjanäyttelyitä.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Hankkimalla kirjastokortin ja hyväksymällä kirjaston käyttösäännöt voit hyödyntää kirjaston kaikkia palveluja. Kirjastokortin ja tunnusluvun verkkopalveluita varten saat kirjastosta, kun täytät ilmoittautumislomakkeen ja näytät kuvallisen henkilökortin. Alle 15-vuotiaalta tarvitaan huoltajan allekirjoitus. Kirjastokorttia voit käyttää kaikissa Anders-kirjastoissa. Aineistoa voit lainata ja palauttaa eri Anders-kirjastojen välillä.

Omatoimikirjaston käyttöön vaaditaan 18 vuoden ikä.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Kirjasto on kaikille avoin. Kirjaston kokoelmia, palveluita ja asiakastiloja voivat käyttää kaikki, jotka noudattavat käyttösääntöjä. Kirjastossa on käytössä avoimia tietoverkkoja. Verkoissa ei ole suojauksia ja niitä käyttäessäsi sinun on huolehdittava itse riittävistä suojauksista. Kirjaston tietokoneiden tietosuojaohje löytyy koneen läheisyydestä. Asiakkaan on itse huolehdittava käyttämiensä palveluiden uloskirjautumisista.

Kirjasto ei vastaa avoimen verkon käytöstä tai kirjastossa käytetyn välineistön aiheuttamista ongelmista eikä mahdollisista vahingoista asiakkaille.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus, varaaminen sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Kirjasto perii maksua myöhässä palautetusta aineistosta, myöhästymismuistutuksen ja laskun toimittamisesta, kaukolainoista, kadonneesta tai vaurioituneesta aineistosta, sekä tulosteista ja kopioista.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKaustisen kunta
Palvelusta vastaaKaustisen kunta
Alue Kaustinen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kaustisen kunta
Päivitetty: 28.12.2020