suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Alajärven kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Alajärven kaupunginkirjasto ja Vimpelin kunnankirjasto tarjoaa pääsyn aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin.

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus, jossa saat tietoa ja elämyksiä kirjoista, musiikista, elokuvista, lehdistä, peleistä ja tietokannoista. Kirjastossa on tarjolla tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan. Voit osallistua monenlaisiin tapahtumiin ja näyttelyihin. Voit käyttää kirjastojen yhdessä tuottamia ja valtakunnallisia verkkopalveluja.

Alajärven kaupunginkirjastossa on pääkirjaston lisäksi yksi lähikirjasto (Lehtimäki) ja yksi kirjastoauto. Alvar Aallon arkkitehtitoimiston suunnitteleman pääkirjaston löydät kaupungin keskustaajamasta Alvar Aalto hallintokeskuksesta. Lähikirjasto Lehtimäellä sijaitsee entisen kunnantalon vieressä. Alajärven pääkirjasto ja Lehtimäen lähikirjasto toimivat myös omatoimikirjastoina. Aukioloajat ja yhteystiedot sekä lisätietoa Alajärven kaupunginkirjaston palveluista löydät kirjaston verkkosivuilta.

Alajärven koulukeskuksen kirjaston palvelut hoidetaan Alajärven kaupunginkirjaston toimesta.

Alajärven kaupunki järjestää myös Vimpelin kunnan kirjastopalvelut. Vimpelissä toimii pääkirjasto, joka sijaitsee Vimpelin kunnan keskustassa. Aukioloajat ja yhteystiedot sekä lisätietoa Vimpelin kunnankirjaston palveluista löydät kirjaston verkkosivuilta.

Alajärven kaupunginkirjasto ja Vimpelin kunnankirjasto kuuluvat 22 kunnan muodostamaan Eepos-kirjastokimppaan. Kirjastojen välillä on säännölliset aineistokuljetukset.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Palvelu on maksuton.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaAlajärven kaupunki
Palvelusta vastaaAlajärven kaupunki
Alue Alajärvi, Vimpeli
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Alajärven kaupunki
Päivitetty: 12.5.2022