suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Maanmittauslaitos

Kiinteistön rajojen selvittäminen

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Rajojen sijainti määräytyy maastoon rakennettujen rajamerkkien ja toimitusasiakirjojen (kartat ja pöytäkirjat) perusteella. Toimituskarttoihin on usein merkitty rajamitat ts. etäisyydet rajamerkkien välillä, mikä helpottaa niiden löytämistä maastossa. Rajamerkkien paikantamisessa maastossa auttaa myös GPS-paikannin ja rajamerkkiluettelo.

Kiinteistöön kuuluvat palstat, niiden rajat sekä rajamerkki ...

Toimi näin

Hae toimitusta Asiointipalvelussa: valitse ensin kiinteistö ja mitä toimitusta haet, täytä sitten hakemuksen tiedot ja liitä hakemukseen mahdolliset liitteet.

Voit hakea toimitusta myös paperisella hakemuslomakkeella, jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Asiointipalvelua.

Hakemukseen on hyvä liittää havainnollistava kartta josta selviää kadonnut rajapyykki ja/tai epäselvä kiinteistöraja. Karttapohjan voi tulostaa maksutta Karttapaikalta tai Paikkatietoikkunasta.

Rajankäyntiä haetaan useimmiten Maanmittauslaitokselta. Jos kiinteistö kuitenkin sijaitsee asemakaava-alueella sellaisessa kunnassa, jossa kiinteistörekisterin pitäjänä on kunta, rajankäyntiä haetaan kunnalta. Tarvittaessa oikean menettelyn voi varmistaa Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta tai kyseisestä kunnasta.

Kenelle ja millä ehdoin

Rajankäynnin hakijana voi olla esimerkiksi kiinteistön omistaja tai osaomistaja, vuokraoikeuden haltija, kunta tai henkilö, jonka oikeutta rajankäynti välittömästi koskee (esimerkiksi yhteisen alueen osakas).

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Maanmittauslaitos

Palvelusta vastaa

Maanmittauslaitos
Tekstistä vastaa: Maanmittauslaitos
Päivitetty: 29.11.2023