suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Maanmittauslaitos

Kiinteistöjen vaihtaminen tai yhdistäminen

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Tilusvaihdon tarkoituksena on selkeyttää kiinteistörakennetta ja helpottaa kiinteistöjen käyttöä. Jos maanomistajan kiinteistöön kuuluu palsta tai alue, jonka käyttö on sen etäisyyden, luonnonesteen (joen takana tms.) tai epäedullisen muodon takia hankala käyttää, voi olla järkevää pyrkiä vaihtamaan se muuhun alueeseen toisen maanomistajan kanssa. Vaihdettavat alueet ovat kiinteistön osia. Ne voiv ...

Toimi näin

Hae toimitusta Asiointipalvelussa: valitse ensin kiinteistö ja mitä toimitusta haet, täytä sitten hakemuksen tiedot ja liitä hakemukseen mahdolliset liitteet.

Voit hakea toimitusta myös paperisella hakemuslomakkeella, jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Asiointipalvelua.

Kenelle ja millä ehdoin

Tilusvaihdon edellytyksenä on maanomistajien tekemä sopimus alueiden vaihdosta. Tilusvaihdossa vaihdettavien alueiden tulee olla likimäärin samanarvoisia.

Kiinteistöt voidaan yhdistää toisiinsa vain jos tietyt ehdot täyttyvät: Kiinteistöjen tulee sijaita samassa kunnassa ja kuulua samalle tai samoille omistajille. Kiinteistöjen on sovelluttava sijaintinsa, käyttötarkoituksensa ja alueen mahdollisten kaavamääräysten puolesta yhdessä käytettäväksi. Kiinteistöjen erilaiset kiinnitykset voivat estää niiden yhdistämisen.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Maanmittauslaitos

Palvelusta vastaa

Maanmittauslaitos
Tekstistä vastaa: Maanmittauslaitos
Päivitetty: 1.12.2022