suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rauman kaupunki

Kaupanvahvistus

  • Palvelu
  • Rauma
  • Julkinen palvelu

Kiinteistökaupan muotomääräyksiin kuulu, että julkisen kaupanvahvistajan on vahvistettava kiinteistön kauppa kaikkien kauppakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Kaupanvahvistajan tärkein tehtävä on todistaa luovutuskirjat oikeaksi ja valvoa maakaaren muotomääräysten noudattamista. Kaupanvahvistaja tarkistaa kaupan muodolliset edellytykset, mutta ei ole vastuussa varsinaisen kauppakirjan sisällöstä. Kaupanvahvistajan toimialueena on koko maa.

Kaupanvahvistajat voidaan jakaa virkansa puolesta toimiviin ja maanmittauslaitoksen määräämiin kaupanvahvistajiin. Rauman kaupungin henkilöstöstä julkisena kaupanvahvistajana toimivat ne virkamiehet, jotka voivat toimia toimitusinsinöörinä maanmittaustoimituksissa.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Kaupanvahvistuksesta perittävä maksu määrätään asetuksessa joten se on sama kaikilla kaupanvahvistajilla.

Tausta ja lainsäädäntö

Kaupanvahvistuksessa kiinteistön luovutus vahvistetaan kaikkien luovutuskirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Kaupanvahvistus on tehtävä kun kyseessä on kauppa, lahja, vaihto tai jakosopimus. Myös kiinteistökauppaa koskeva esisopimus vaatii kaupanvahvistajan todistuksen. Osituksessa tai perinnönjaossa kaupanvahvistusta ei käytetä.

Kaupanvahvistaja tarkastaa osapuolten henkilöllisyyden ja sen, että luovutuskirja täyttää lakisääteiset muotovaatimukset. Allekirjoitushetkellä osapuolten on voitava todistaa henkilöllisyytensä. Ilman kaupanvahvistusta luovutus on mitätön, eikä ostaja voi saada lainhuutoa kiinteistöön.

Tiedot kaikista kaupanvahvistajista löytyvät kaupanvahvistajarekisteristä.

Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa tehty sähköinen kiinteistönluovutus ei vaadi kaupanvahvistusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRauman kaupunki
Palvelusta vastaaRauman kaupunki
Alue Rauma
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Rauman kaupunki
Päivitetty: 26.5.2020