suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rauman kaupunki

Kansalaisopisto

  • Palvelu
  • Rauma
  • Julkinen palvelu

Rauman kansalaisopiston toiminta alkoi 15.10.1916 Rauman Työväen opintokursseina. Toiminta vakiintui ja syksyllä 1922 otettiin käyttöön kansalaisopisto-nimi. Myös sota-aikana järjestettiin mahdollisuuksien mukaan kursseja. Ensimmäisinä vuosina opetusohjelmassa oli noin kymmenen opintopiiriä ja noin 100 opetustuntia. Nykyään lukuvuosittain toteutuu noin 550 kurssia, opetusta annetaan n. 14 500 tuntia ja opetukseen osallistuu n. 9 000 kurssilaista. Rauman kansalaisopisto kuuluu valtakunnallisessa vertailussa keskisuurten opistojen joukkoon.

Kursseille ilmoittaudutaan ennakkoon ilmoitettuna aikana joko internetin kautta tai puhelimitse opistotoimiston kautta. Jokaisella kurssilla on oma kurssimaksunsa, joka on ilmoitettu kurssin esittelyn yhteydessä. Maksu ei sisällä oppikirjoja eikä tarvikkeita. Tarvikemaksut maksetaan opettajalle.

Toimi näin

Kurssiohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät opiston verkkosivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kansalaisopistot ovat avoimia kaikille.

Palvelu on maksullinen.

Jokaisella kurssilla oma kurssimaksunsa, joka on ilmoitettu kurssin esittelyn yhteydessä. Maksu ei sisällä oppikirjoja eikä tarvikkeita. Ilmoittautuessasi sitoudut maksamaan kurssimaksun. Huomioi avustukset kurssimaksuihin. Kurssimaksut maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä verkkopankissa tai ne laskutetaan. Alle 18-vuotiaan opiskelijan kurssimaksu laskutetaan huoltajalta. Tarvikemaksut maksetaan opettajalle.

Tausta ja lainsäädäntö

Kansalaisopistot tarjoavat mahdollisuuksia omaehtoiselle oppimiselle ja kansalaisvalmiuksien kehittämiselle. Useimmiten opiskelu kansalaisopistossa ei tähtää tutkinnon suorittamiseen, vaan opiskelijan monipuoliseen kehittymiseen, elinikäiseen oppimiseen, hyvinvointiin ja aktiiviseen kansalaisuuteen.

Osa kansalaisopistoista järjestää myös opetussuunitelmaan perustuvaa taiteen perusopetusta. Opistot tarjoavat myös avointa yliopisto-opetusta. Kansalaisopistoja ylläpitävät kunnat, kuntayhtymät, yhdistykset, säätiöt tai yhteisöt opetus- ja kulttuuriministeriön luvalla. Ylläpitäjät päättävät opetuksen sisällöstä itsenäisesti. Usein opetus keskittyy kädentaitoihin ja harrastuksiin, kieliin ja taideaineisiin. Opetus on tyypillisesti ryhmäopetusta iltaisin tai viikonloppuna. Opetus voi olla lähi- tai etäopetusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRauman kaupunki
Palvelusta vastaaRauman kaupunki
Alue Rauma
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Rauman kaupunki
Päivitetty: 13.5.2020