suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Ikäihmisten kotihoito

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kotihoidon tarkoituksena on tukea kotona asumista mahdollisimman pitkään. Kotihoitoa voi saada henkilö, joka tarvitsee apua selviytyäkseen kotioloissa oman toimintakykynsä heikennettyä joko pysyvästi tai tilapäisesti.

Toteutamme kotihoidon siten, että se tukee asiakkaan omaa toimintakykyä. Kotihoito voi olla esimerkiksi avustamista päivittäisissä toimissa, kuten ruokailussa, henkilökohtaisen hygienian hoidossa ja muissa arjen askareissa. Tarvittaessa huolehdimme myös lääkehoidosta ja sairaanhoidollisista toimenpiteistä.

Seniorineuvonta Ankkuri ja alueellinen palveluohjaus antavat neuvontaa, tekevät palveluohjauskäyntejä sekä arvioivat asiakkaan toimintakykyä ja palvelujen tarvetta. Seniorineuvonta Ankkuri ohjaa asiakkaita Siun soten eri kuntien neuvontapalvelujen piiriin ja koordinoi tarvittaessa alueelliseen palveluohjaukseen pääsyä. Ankkurin palvelut sekä alueelliset palveluohjauspalvelut on tarkoitettu pääsääntöisesti ikääntyneille, mutta myös heille, jotka ovat huolissaan omasta tai läheisensä kotona pärjäämisestä. Neuvonta ja palveluohjaus sekä palvelutarpeen arvioinnit ovat maksuttomia.

Toimi näin

Lisätietoja kotihoidosta saat oman asuinalueen palveluohjaajalta.

Yhteyden palveluohjaajaan saat soittamalla Seniorineuvonta Ankkuriin, joka palvelee koko Siun soten aluetta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kotihoidon palvelut ovat harkinnanvaraisia. Palvelujen myöntäminen perustuu asiakkaan toimintakykyyn ja palvelutarpeeseen, jonka arvioi oman asuinalueen palveluohjaaja. Asiakkaalle laaditaan henkilökohtainen hoito- ja palvelusuunnitelma, johon kirjataan sovitut palvelut yhteistyössä asiakkaan, omaisen ja muiden hoitoon osallistuvien kanssa. Asuinpaikka voi vaikuttaa palvelujen järjestämistapaan ja palvelujen määrään.

Jos avuntarve on kodinhoidollisissa tehtävissä tai asioinneissa, ohjaamme käyttämään yksityisiä palveluja.

Palvelu on maksullinen.

Asiakasmaksu määräytyy tulojen ja palvelumäärän mukaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Kotihoitoon kuuluvat kotipalvelu ja kotisairaanhoito. Kotipalvelua ovat hoiva ja huolenpito, asukkaan tukeminen arjesta suoriutumisessa ja hänen toimintakykynsä ylläpitäminen. Kotisairaanhoito on terveys- ja sairaanhoitopalvelua, jota annetaan tilapäisesti potilaan kotona hänen sairautensa hoitamiseksi.

Kotihoidon asiakasmaksuihin vaikuttavat tarvittavan hoidon määrä, hoidettavan tulot ja esimerkiksi hänen mahdollinen sotainvaliditeettinsa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 24.11.2021