suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Ikääntyneiden kotihoito

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kotihoito tukee turvallista ja mielekästä arkea omassa kodissasi. Voit saada kotihoidon palveluja, jos toimintakykysi heikkenee esimerkiksi ikääntymisen tuomien vaivojen takia. Palveluja voidaan järjestää tarpeesi mukaan tilapäisesti tai säännöllisesti eri vuorokauden aikoina.

Kotihoidon käyntien määrä, aikataulu ja sisältö suunnitellaan vastaamaan sinun tarpeitasi. Palvelu voi sisältää sairaanho ...

Toimi näin

Jos toimintakykysi heikkenee ja pohdit, olisiko syytä hankkia apua, ota yhteyttä Seniorineuvonta Ankkuriin. Voit myös tehdä sähköisen hakemuksen ikääntyneiden palveluihin.

Jos olet arjessasi kohdannut ikääntyneen, joka mielestäsi tarvitsisi apua kotona selviytymiseen, voit tehdä ilmoituksen sosiaalihuollon tarpeesta sähköisesti.

Kenelle ja millä ehdoin

Kotihoidon palvelut ovat harkinnanvaraisia. Palvelujen myöntäminen perustuu palvelutarpeen arvioon. Ennen kotihoidon palvelujen aloittamista järjestetään yleensä kuntouttava arviointijakso, joka kestää keskimäärin neljä viikkoa.

Arviointijakson aikana mietimme yhdessä keinoja toimintakykysi ylläpitämiseen ja parantamiseen. Jaksolla kartoitetaan myös avuntarpeesi. Jos toteamme yhdessä, ettet selviydy arkielämän toiminnoista tai sairautesi hoidosta itsenäisesti tukipalveluiden, omaisten tai muiden palvelujärjestelmien avulla, alkaa kotihoidon asiakkuus.

Tausta ja lainsäädäntö

Kotihoitoon kuuluvat kotiin annettavat palvelut ja kotisairaanhoito. Kotiin annettaviin palveluihin kuuluvat hoiva ja huolenpito, asiakkaan tukeminen arjessa suoriutumisessa ja hänen toimintakykynsä ylläpitäminen. Kotisairaanhoito on terveys- ja sairaanhoitopalvelua, jota asiakas saa tilapäisesti kotonaan sairautensa hoitamiseksi. Kotihoitoa voi tarvittaessa saada kaikkina vuorokaudenaikoina.

Kotihoidon asiakasmaksuihin vaikuttavat esimerkiksi tarvittavan hoidon määrä sekä asiakkaan tulot ja mahdollinen sotainvaliditeetti.

Palvelun toteuttaa

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote

Palvelusta vastaa

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote
Tekstistä vastaa: Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote
Päivitetty: 22.1.2024