suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kokkolan kaupunki

Hoitajan palkkaaminen kotiin

  • Palvelu
  • Kokkola
  • Julkinen palvelu

Perhe voi palkata hoitajan kotiinsa alle 3-vuotiaalle kotihoidon tuella tai alle kouluikäiselle yksityisen hoidon tuella. Kela maksaa tuen hoitajalle.

Perhe tai useampi perhe yhdessä voivat palkata yksityisen hoitajan.

Perhe voi tehdä työsopimuksen yksityisen hoitajan kanssa, jonka kunta on hyväksynyt varhaiskasvatuksen tuottajaksi.

Yksityinen hoitaja voi olla myös yksityinen perhepäivähoitaja, joka on tehnyt kunnalle varhaiskasvatuslainlain mukaisen ilmoituksen.

Toimi näin

Hae kotihoidon ja yksityisen hoidon tukea Kelasta.

Kun haet yksityisen hoidon tukea Kelasta, ole ensin yhteydessä kotikuntaasi. Kunta tarkistaa hoitajan kelpoisuuden ja rikostaustan ja toimittaa tarvittavat asiakirjat Kelaan. Kela maksaa yksityisen hoidon tuen suoraan hoitajalle.

Kotihoidon tuen Kela maksaa lapsen pääasialliselle hoitajalle eli yleensä sinulle vanhempana. Voit käyttää tukea hoitajan palkan maksamiseen.

Vanhemmat etsivät itse henkilön, jonka he palkkaavat hoitamaan lastaan.

Perhe ja hoitaja laativat kirjallisen työsopimuksen. Sen jälkeen vanhemmat sopivat yhteisen tapaamisen perhepäivähoidon johtajan kanssa.

Hoitajan kelpoisuus tarkistetaan ja hoitajan luokse tehdään kotikäynti. Perhepäivähoidon johtaja hyväksyy hoitajan työsopimussuhteiseksi hoitajaksi tuen hakua varten.

Voit hakea yksityisen hoidon tukea Kelasta perhepäivähoidon johtajan hyväksyttyä hoitajan kelpoisuuden.

Kenelle ja millä ehdoin

Voit saada yksityisen hoidon tukea, jos alle kouluikäistä lastasi hoitaa täysi-ikäinen palkattu hoitaja tai yksityinen varhaiskasvatuksen tuottaja, jonka perhepäivähoidon johtaja on hyväksynyt palveluntuottajaksi.

Vanhempien tulee tarkistaa hoitajan rikosrekisteriote.

Jos lastasi hoitaa samassa taloudessa asuva henkilö tai au pair, sinulla ei ole oikeutta yksityisen hoidon tukeen.

Palvelu on maksullinen.

Jos perhe palkkaa hoitajan, perhe toimii hoitajan työnantajana. Tällöin perhe vastaa palkanmaksusta ennakonpidätyksineen sekä lakisääteisistä eläke- ja sosiaalivakuutusmaksuista. Hoitajalla on myös oikeus työterveyshuoltoon.

Tausta ja lainsäädäntö

Perhe voi palkata lastenhoitajan kotiinsa ja saada palkkakuluihin kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea. Alle 3-vuotiaan lapsen hoitoon saa kotihoidon tukea ja alle kouluikäisen lapsen hoitoon yksityisen hoidon tukea. Työnantajana voi toimia useampi perhe yhdessä siten, että joku aikuisista on nimetty työnantajatehtävien vastuuhenkilöksi.

Kotiin palkattu hoitaja ei anna varhaiskasvatuslain mukaista varhaiskasvatusta.

Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta

Perustiedot

Palvelusta vastaaKokkolan kaupunki
Alue Kokkola
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kokkolan kaupunki
Päivitetty: 23.4.2021