suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Eläketurvakeskus

Eläkkeen hakeminen ulkomailta

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Eläketurvakeskus on apunasi, kun haluat hakea ulkomailla ansaittua eläkettä. Eläketurvakeskus toimittaa hakemuksesi ulkomaille, mikäli asut Suomessa ja haet eläkettä yhdestä tai useammasta seuraavista maista:

• EU- ja ETA-maa

• Sveitsi

• Maat, joiden kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus (Kanada, Quebec, Yhdysvallat, Israel, Chile, Australia, Intia ja Etelä-Korea).

Eläketurvakeskus ei lähetä hakemuksia niin sanottuihin sopimuksettomiin maihin, vaan sinun on itse huolehdittava eläkeoikeuden selvittämisestä ja mahdollisesta eläkkeen hakemisesta näistä maista. Voi myös olla, ettei kaikista sopimuksettomista maista makseta lainkaan eläkkeitä Suomeen.

Muiden kuin EU-, ETA- ja sosiaaliturvasopimusmaiden eläkelaitosten yhteystietoja löydät kansainvälisen sosiaaliturvalaitosten yhdistyksen ISSA:n internetsivuilta www.issa.int (ISSA links -> Member organizations).

Toimi näin

Ulkomailla ansaittua eläkettä haet samalla hakemuksella kuin Suomen eläkkeitä. Voit jättää eläkehakemuksen sähköisesti useimpien työeläkelaitosten verkkosivuilla. Jos oma työeläkelaitoksesi ei tarjoa sähköistä hakemispalvelua, voit käyttää paperilomaketta tai verkossa täytettävää ja tulostettavaa lomaketta.

Eläkehakemuksen liitteeksi tarvitaan tiedot ulkomailla työskentelystä ja asumisesta. Jos haet eläkettä sähköisesti, saat ohjeet ulkomaan työskentely- ja asumisaikojen ilmoittamiseen verkkopalvelusta. Jos täytät paperisen eläkehakemuksen, liitä eläkehakemukseesi lomake nimeltä liite U (7110).

Eläkehakemuslomakkeita saat Eläketurvakeskuksesta, työeläkelaitoksista ja Kelasta. Lomakkeet ovat tulostettavissa myös osoitteissa www.etk.fi (ePalvelut), www.tyoelake.fi (Lomakkeet) ja www.kela.fi (Lomakkeet -> Eläkeläiset). Täytetyt lomakkeet voit palauttaa mihin tahansa edellä mainituista paikoista. Eläketurvakeskus toimittaa hakemuksesi ulkomaille.

Kenelle ja millä ehdoin

Ulkomailta saa eläkettä yleensä vain siellä vakuutetun työskentelyn perusteella. Täydentävää, vähimmäisturvan takaavaa asumiseen perustuvaa eläkettä ei useimmiten makseta maasta toiseen.

Pelkän asumisen perusteella eläkettä voi saada Pohjoismaista, Alankomaista, Kanadasta, Australiasta ja Israelista.

Kukin maa myöntää eläkkeen tai hylkää eläkehakemuksen oman lainsäädäntönsä perusteella. Esimerkiksi vanhuuseläkeiät vaihtelevat maittain. Myöskään työkyvyttömyyseläkkeen saaminen Suomesta ei tarkoita sitä, että eläke myönnettäisiin muistakin maista.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEläketurvakeskus
Palvelusta vastaaEläketurvakeskus
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Eläketurvakeskus
Päivitetty: 5.3.2020