suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porvoon kaupunki

Eläinsuojelu

  • Palvelu
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Eläinsuojelutyön tavoitteena on varmistaa eläinten hyvä kohtelu ja valvoa eläintenpidon lainmukaisuutta.

Eläinsuojeluasioita hoitavat viranomaiset ovat valvontaeläinlääkäri, kaupungineläinlääkäri ja poliisi. Kaikilla heistä on lakiin perustuva oikeus suorittaa eläinsuojelutarkastus.

Itä-Uudenmaan alueella eläinsuojelutarkastuksia tekee pääasiassa valvontaeläinlääkäri. Päivystysaikaan myös praktikkoeläinlääkäri tai poliisi voi hoitaa kiireellisiä tapauksia.

Eläinsuojeluilmoitusten perusteella viranomainen tekee eläinsuojelutarkastuksen eläimen pitopaikassa mahdollisimman pian. Jos eläimen henki on vaarassa, tai epäily koskee poikkeuksellisen vakavia puutteita eläinten pidossa, tarkastus tehdään saman päivän aikana.

Jos viranomainen havaitsee puutteita tai säännösten vastaisuuksia, annetaan eläimen pitäjälle kirjallinen korjausmääräys. Usein määräykset koskevat eläimen pitopaikkaa tai eläinten hoitoa ja kohtelua. Määräysten noudattaminen varmistetaan uusintatarkastuksella.

Toimi näin

Voit tehdä eläinsuojeluilmoituksen, jos epäilet että eläintä ei hoideta eläinsuojelulain säännösten mukaisesti. Ilmoitus tehdään valvontaeläinlääkärille joko puhelimitse tai sähköpostitse.

Nimettömiä ilmoituksia ei oteta vastaan. Ilmoittajan tietoja ei kerrota tarkastuskohteessa.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos epäilet, että eläintä on kohdeltu kaltoin, ilmoita siitä kunnaneläinlääkärille, kunnan terveydensuojeluvalvontaa hoitavalle viranhaltijalle tai poliisille. Eläimiä on suojeltava parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta ja eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua on edistettävä. Eläinsuojelulaki säätää muun muassa eläimen pitopaikasta, ravinnosta, hoivasta, kohtelusta ja jalostuksesta.

Eläinsuojelulain valvontaan osallistuvat kunta sekä valtion viranomaiset, kuten poliisi.

Kiireellisessä tapauksessa saat poliisiin yhteyden soittamalla hätänumeroon 112.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPorvoon kaupunki
Palvelusta vastaaPorvoon kaupunki
Alue Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Sipoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Porvoon kaupunki
Päivitetty: 31.7.2020