suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porvoon kaupunki

Eläinsuojelu

  • Palvelu
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Eläinsuojelutyön tavoitteena on varmistaa eläinten hyvä kohtelu ja valvoa eläintenpidon lainmukaisuutta.

Eläinsuojeluasioissa toimivaltaisia viranomaisia ovat valvontaeläinlääkäri, kaupungineläinlääkärit sekä poliisi, joilla kaikilla on lakiin perustuva oikeus suorittaa eläinsuojelutarkastus.

Itä-Uudenmaan alueella eläinsuojelutarkastuksia tekee pääasiassa valvontaeläinlääkäri, mutta päivystysaikaan myös praktikkoeläinlääkäri tai poliisi voivat hoitaa kiireellisiä tapauksia.

Itä-Uudenmaan alueen eläinsuojeluviranomaisten yhteystiedot:

Valvontaeläinlääkäri 0400 692 931 tai valvontaelainlaakari@porvoo.fi

Poliisi: Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vaihde 0295 430 291, hätätapauksissa 112

Lisätietoa löytyy Porvoon kaupungin verkkosivuilla (Näin asioit-välilehti).

Toimi näin

Jos herää epäilys, että eläintä ei hoideta eläinsuojelulain säännösten mukaisesti, voi asiasta tehdä eläinsuojeluilmoituksen valvontaeläinlääkäri.

Ilmoituksen voi tehdä puhelimitse tai sähköpostitse. Nimettömiä ilmoituksia ei oteta vastaan. Ilmoittajan tietoja ei kerrota tarkastuskohteessa.

Eläinsuojeluilmoitusten perusteella eläimen pitopaikassa tehdään eläinsuojelutarkastus mahdollisimman pian. Jos eläimen henki on vaarassa, tai epäily koskee poikkeuksellisen vakavia puutteita eläinten pidossa, tarkastus tehdään saman päivän aikana.

Jos tarkastuksessa havaitaan puutteita tai säännösten vastaisuuksia, annetaan eläimen pitäjälle kirjallinen korjausmääräys. Tavallisimmin määräyksiä annetaan koskien eläimen pitopaikkaa tai eläinten hoitoa ja kohtelua. Määräysten noudattaminen varmistetaan uusintatarkastuksella.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos epäilet, että eläintä on kohdeltu kaltoin, ilmoita siitä kunnaneläinlääkärille, kunnan terveydensuojeluvalvontaa hoitavalle viranhaltijalle tai poliisille. Eläimiä on suojeltava parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta ja eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua on edistettävä. Eläinsuojelulaissa säädetään muun muassa eläimen pitopaikasta, ravinnosta, hoivasta, kohtelusta ja jalostuksesta.

Eläinsuojelulain valvontaan osallistuvat kunta sekä valtion viranomaiset, kuten poliisi.

Kiireellisessä tapauksessa saat poliisiin yhteyden soittamalla hätänumeroon 112.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPorvoon kaupunki
Palvelusta vastaaPorvoon kaupunki
Alue Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Sipoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Porvoon kaupunki
Päivitetty: 25.5.2020