suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Ehkäisyneuvola

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Ehkäisyneuvolan tavoitteena on edistää asiakkaiden seksuaali- ja lisääntymisterveyttä. Raskauden suunnitteluun ja ehkäisyyn liittyvissä asioissa saat neuvontaa ja hoitoa oman alueen ehkäisyneuvolasta. Yritämme yhdessä löytää sinulle sopivan ehkäisymenetelmän. Ennen ehkäisyn aloittamista tarkistetaan sinun ja lähisukusi terveystiedot, koska ne voivat vaikuttaa suunnitellun ehkäisyn turvallisuuteen.

Ehkäisyneuvolan palveluihin kuuluvat

  • ehkäisyn suunnittelu, aloitus, vaihto ja mahdolliset ehkäisyyn liittyvät ongelmat
  • ehkäisyn seuranta, muun muassa ehkäisyvalmisteen reseptin uusiminen (ehkäisyreseptiä ei voi uusia Omakannassa)
  • ehkäisy- ja seksuaaliterveysneuvonta
  • kierukan tai ehkäisyimplantaatin asetus, vaihto ja poisto
  • sterilisaatioasiat
  • seksitauteihin liittyvä neuvonta ja tutkimuslähetteet
  • tarvittaessa otettavat kohdunkaulansyövän seulontanäytteet ja joukkoseulontanäytteet 30–60 -vuotiaille naisille viiden vuoden välein.

Lapsettomuushoitoihin ohjaaminen

Tutkimukset aloitetaan pääsääntöisesti, jos raskautta on yritetty yli vuoden. Tarvittaessa ohjaamme asiakkaan lääkärin vastaanotolle, joka voi tehdä lähetteen lapsettomuuspoliklinikalle. Joissain kunnissa lähete tehdään neuvolassa.

Toimi näin

Jos asiasi koskee raskauden keskeytystä, lapsettomuutta tai sinulla on raskauden ehkäisyyn liittymätön vaiva (esimerkiksi kuukautisvaivat, patti rinnassa, genitaalialueen rakkula tai muu muutos, vaihdevuosioireet) otathan yhteyttä terveysasemalle.

Varaa aika perhesuunnitteluneuvolaan verkkoasioinnin kautta tai puhelimitse. Verkkoasioinnissa voi jättää myös yhteydenottopyynnön.

Ehkäisyneuvontaa annetaan myös koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Koulujen ja oppilaitosten terveydenhoitajat voivat aloittaa hormonaalisen ehkäisyn terveelle nuorelle.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelut on tarkoitettu Siun soten alueen asukkaille ja alueella asuville opiskelijoille.

Palvelu on maksuton.

Palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta peritään 18 vuotta täyttäneiltä sakkomaksu.

Tausta ja lainsäädäntö

Nuoret ja aikuiset voivat saada perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa omien perhesuunnitelmiensa tueksi. Neuvontaa tarjotaan pääsääntöisesti terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, äitiysneuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonnasta saa myös muita seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluja. Ne voivat liittyä esimerkiksi lapsettomuuteen, seksuaaliterveyden edistämiseen, seksitautien torjuntaan, seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisyyn, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuolen kokemiseen ja parisuhteeseen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 19.8.2021