suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Hyvinkään kaupunki

Asemakaavoitukseen vaikuttaminen

  • Palvelu
  • Hyvinkää
  • Julkinen palvelu

Kaupunkia rakennetaan noudattaen voimassaolevia asemakaavoja. Asemakaavat ovat yksityiskohtaisia suunnitelmia siitä, mitä alueelle rakennetaan ja miten aluetta muutoin käytetään. Kaupungin kaavoitusyksikkö laatii asemakaavoja, joissa se määrittelee alueita rakentamista, katuja ja virkistysalueita varten ja osoittaa mm. rakennusten sijainnin, koon ja käyttötarkoituksen ja huolehtii samalla kaupunki ...

Toimi näin

Kaavoitusyksikkö vastaa asemakaavoihin liittyviin tiedusteluihin ja antaa neuvontaa kaavoihin liittyen.

Yksityiset maanomistajat voivat hakea asemakaavamuutosta. Mahdollisuudesta asemakaavamuutokseen saa lisätietoa ja neuvotellaan kaavoitusyksikössä, ja hakemus asemakaavan muuttamiseksi tehdään kaupunginhallitukselle.

Rakennushankkeen yhteydessä tarvittavasta vähäistä merkittävämmästä poikkeamisesta asemakaavasta saa lisätietoa ja neuvotellaan kaavoitusyksikössä, ja hakemus tehdään kaupunginhallituksen kehittämisjaostolle.

Vähäisissä poikkeamisissa asemakaavasta palvelee rakennusvalvonta yhdessä kaavoituksen kanssa

Kenelle ja millä ehdoin

Kaikilla, joiden oloihin tai etuihin asemakaavoitus vaikuttaa, on oikeus osallistua asemakaavoitusprosessiin ja vaikuttaa siihen osaltaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Asemakaava on yksityiskohtainen suunnitelma siitä, mitä alueelle rakennetaan ja miten aluetta muutoin käytetään. Rakennusta ei saa rakentaa asemakaavan vastaisesti. Kunta vastaa asemakaavoituksesta omalla alueellaan. Asemakaavan hyväksyy kunnanvaltuusto, mutta valtuuston päätösvaltaa voidaan johtosäännössä siirtää myös kunnanhallitukselle tai lautakunnalle. Kunnan on seurattava asemakaavoituksensa tilaa ja tarvittaessa uudistettava vanhentuneet asemakaavat. Asemakaavassa vahvistetaan nimet kaduille, puistoille, ulkoilualueille ja aukioille.

Kunta voi määrätä rakennuskiellon alueelle, jonka asemakaavan laatiminen tai muuttaminen on vireillä. Rakennuskielto on voimassa enintään kaksi vuotta. Kunta voi pidentää kieltoaikaa kaksi vuotta kerrallaan, jos kaavoitus on yhä kesken.

Asemakaavoitukseen voi osallistua tekemällä aloitteen kaavoituksesta tai jättämällä mielipiteen valmisteilla olevasta kaavasta. Jos kaavaehdotus vaikuttaa asukkaan asumiseen tai työntekoon, hänellä on oikeus antaa kirjallinen muistutus nähtävillä olevasta kaavaehdotuksesta. Kaavan hyväksymispäätöksestä on oikeus tehdä kunnallisvalitus.

Palvelun toteuttaa

Hyvinkään kaupunki

Palvelusta vastaa

Hyvinkään kaupunki
Tekstistä vastaa: Hyvinkään kaupunki
Päivitetty: 25.5.2020