suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Opetushallitus

Ammatillisten tai yhteisten tutkinnon osien opettajan pätevyys ammatillisessa koulutuksessa

 • Ammattipätevyys
 • Koko Suomi
 • Julkinen palvelu

Ammatin sisältö: ammatillisten tai yhteisten tutkinnon osien opettaminen ammatillisessa koulutuksessa

Ammatillisia tutkintoja ovat perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Opetushallitus päättää jokaiselle tutkinnolle tutkinnon perusteet. Tutkinnon perusteissa määrätään tutkinnon muodostuminen ja tutkinnon osat.

Toimi näin

 1. Täytä sähköinen hakulomake ohjeiden mukaan.
 2. Liitä hakemukseen asiakirjat.
 3. Lähetä hakemus.

Asiakirjavaatimukset

Lähetä hakemuksen liitteenä kopiot näistä asiakirjoista:

 • pätevyys- tai tutkintotodistus, joka antaa oikeuden ryhtyä harjoittamaan ammattia
 • opintosuoritusote
 • kansalaisuuden todistava asiakirja, esimerkiksi ote väestötietojärjestelmästä tai passin henkilötietosivu
 • nimenmuutoksen osoittava asiakirja, jos nimesi on muuttunut.
 • Jos olet EU- tai ETA-maan kansalainen ja haet EU- tai ETA-maassa hankkimasi ammattipätevyyden tunnustamista, voit lähettää myös työtodistukset ja todistuksia elinikäisestä oppimisesta.

Käännösvaatimukset

Käännätä asiakirja suomen, ruotsin tai englannin kielelle, jos alkuperäisen asiakirjan kieli on muu kuin englanti, espanja, islanti, norja, ranska, ruotsi, saksa, suomi, tanska tai viro. Käännöksen voi laatia kyseisessä kieliparissa Suomessa auktorisoitu kääntäjä tai lähtömaassa virallinen kääntäjä. Myös asiakirjan antaneen tahon laatima käännös englannin kielelle hyväksytään.

Kenelle ja millä ehdoin

Jos olet suorittanut ammatillisen koulutuksen opettajan koulutuksen ulkomailla ja haluat pätevyyden ammatillisten tai yhteisten tutkinnon osien opettajaksi Suomessa, hae Opetushallitukselta päätöstä kelpoisuudesta.

Päätöksentekoon voi vaikuttaa se, oletko suorittanut tutkinnon EU- tai ETA-maassa vai niiden ulkopuolella, sekä se, oletko EU- tai ETA-maan vai muun maan kansalainen. Opetushallituksen päätös antaa kelpoisuuden koulutuksen osalta. Ammatillisen koulutuksen opettajan tehtäviin on myös kielitaitovaatimuksia. Lisäksi tehtäviin voi olla vaatimuksena työkokemusta. Joillakin aloilla vaaditaan ammatinharjoittamisoikeus.

Lisätietoa päätöksenteon kriteereistä saat Opetushallitukselta.


Käsittelyaika

Ammattipätevyyden tunnustamishakemusten käsittelyaika on enintään neljä kuukautta siitä, kun hakija on toimittanut kaikki tarvittavat asiakirjat. Muille hakemuksille ei ole lakiin perustuvaa määräaikaa. Keskimääräinen käsittelyaika on 2 - 3 kuukautta siitä, kun hakija on lähettänyt kaikki tarvittavat asiakirjat.

Tausta ja lainsäädäntö

Opetushallitus tekee päätöksiä ulkomaisen tutkinnon antamasta kelpoisuudesta muun muassa opetustehtäviin, varhaiskasvatuksen tehtäviin sekä tehtäviin, joihin vaaditaan oikeustieteen maisterin tutkinto.

Asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista

Laki ulkomailla suoritettujen korkeakouluopintojen tuottamasta virkakelpoisuudesta

Palvelun toteuttaa

Opetushallitus

Palvelusta vastaa

Opetushallitus
Tekstistä vastaa: Opetushallitus
Päivitetty: 4.12.2023