suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mitä teen?

Työttömyys

Saat parhaat ohjeet tilanteeseesi, kun vastaat ensin kysymyksiin Esikysymykset-sivulla.

Työllistymisen tukeminen

Kysy palkkatuesta

Keskustele TE-toimiston tai kuntasi työllisyyspalvelujen asiantuntijan kanssa, voitko saada palkkatukea. Jos asiantuntija puoltaa palkkatukea, mainitse työnantajille, että työllistämiseesi on mahdollisuus saada rahallista tukea. Voit myös pyytää asiantuntijalta palkkatukikorttia tai tulostaa sen Oma asiointi -verkkopalvelusta.

Päivitetty: 29.4.2022

Keskustele työolosuhteiden järjestelytuesta

Jos työnantaja haluaisi palkata sinut, mutta joutuisi hankkimaan apuvälineitä tai tekemään muita muutoksia ja järjestelyjä työpaikalla, hän voi hakea kustannuksiin työolosuhteiden järjestelytukea TE-toimistolta.

Myös Kela voi järjestää sinulle apuvälineitä työhön ammatillisena kuntoutuksena.

Päivitetty: 29.4.2022

Harkitse työkokeilua

Kysy TE-toimiston tai kuntasi asiantuntijalta, voisitko löytää tien takaisin töihin työkokeilun avulla. Voit etsiä työkokeilupaikan itse tai kysyä paikkaa asiantuntijalta.

Jos aloitat työkokeilun ja sinulle voi hakea palkkatukea, kerro tuesta työnantajalle. Palkkatuki saattaa auttaa sinua työllistymään työkokeilupaikkaan kokeilun jälkeen.

Päivitetty: 29.4.2022

Etsi työmahdollisuuksia kunnalta ja järjestöistä

Kunnat tarjoavat useita vuosia työttömänä olleelle muun muassa töitä ja työkokeiluja. Myös monet järjestöt, seurakunnat ja yleishyödylliset yhdistykset, kuten kierrätyskeskukset ja Punainen risti, saavat tukea pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen. 

Voit kysyä TE-toimiston tai kuntasi työllisyyspalvelujen asiantuntijalta avoimista työkokeilu- ja työpaikoista kunnalla ja järjestöissä.

Päivitetty: 29.4.2022

Kysy oikeudesta kuntouttavaan työtoimintaan

Sinulla voi olla oikeus kuntouttavaan työtoimintaan, jos olet ollut pitkään työttömänä. Kuntouttavalla työtoiminnalla voidaan parantaa työkykyäsi ja työllistymismahdollisuuksiasi. Voit aloittaa työtoiminnan työpajalla ja jatkaa kuntouttavan työtoiminnan jälkeen siellä työkokeilussa.

Keskustele kuntouttavasta työtoiminnasta

  • TE-toimiston tai kuntasi työllisyysasiantuntijan tai 
  • hyvinvointialueesi sosiaalihuollon asiantuntijan kanssa.
Päivitetty: 4.5.2023

Kysy mahdollisuudestasi monialaiseen yhteispalveluun

TE-toimisto, kuntasi tai Kela voi ohjata sinut tarvittaessa työllistymistä edistävään monialaiseen yhteispalveluun.

Hyödyt yhteispalveluista erityisesti silloin, jos sinulla on useita ongelmia, jotka täytyy selvittää ennen kun voit saada työtä. Voit aloittaa esimerkiksi työkokeilun, ammatillisen kuntoutuksen tai kuntouttavan työtoiminnan samalla kun kokonaistilannettasi selvitetään. Toiminnan tavoitteena on päästä askel askeleelta tilanteessasi eteenpäin.

Päivitetty: 27.12.2022

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista