suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mitä teen?

Ongelmana alkoholi, huumeet tai rahapelaaminen

Hyvinvointi ja toimintakyky

Huolehdi itsestäsi

Ihmisen terveys on kokonaisuus, jota täytyy hoitaa monella tavalla. Pidä huolta sekä henkisestä että fyysisestä terveydestäsi.

Päivitetty: 22.9.2021

Mielenterveys ja päihteet

Alkoholin ja huumeiden käyttö vaikuttaa ihmisen mielenterveyteen, kun käyttö on runsasta. Esimerkiksi alkoholin ongelmakäyttö voi aiheuttaa masentuneisuutta ja lisätä ahdistusta.

Joillakin ihmisillä mielenterveyden ongelmat poistuvat, kun juominen tai muiden päihteiden käyttö loppuu tai saadaan kohtuulliselle tasolle. Osalla ihmisistä on kuitenkin päihteiden käytön lisäksi mielenterveyden häiriö, joka vaatii omaa hoitoa, vaikka päihteiden ongelmakäyttö olisi loppunut. Oli syy mikä tahansa, avun saaminen mielenterveyden ongelmiin on keskeinen osa kuntoutumista.

Päihteet ja mielenterveyden häiriöt - Päihdelinkki.fiAvautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 30.9.2021

Mielenterveys ja rahapelaaminen

Rahapeliongelmilla ja mielenterveysongelmilla on usein yhteys toisiinsa. Ongelmallinen rahapelaaminen voi vaikuttaa mielenterveyteen, mutta toisaalta myös mielenterveyden ongelmat voivat johtaa rahapeliongelmaan. 

Rahapeliongelmaan liittyy erilaisia negatiivisia tunteita, kuten syyllisyyttä, ahdistusta ja häpeää. Rahapelaamisen aiheuttamat ongelmat esimerkiksi taloudessa tai ihmissuhteissa voivat aiheuttaa ahdistusta tai masennusta. Esimerkiksi talouteen liittyvät ongelmat voivat tuntua raskailta ja ylitsepääsemättömiltä, mutta niiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Avun saaminen mielenterveyden ongelmiin on tärkeä osa rahapeliongelmasta toipumista.

Tietoa peliriippuvuudesta - MielenterveystaloAvautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 22.9.2021

Apua mielen hyvinvoinnista huolehtimiseen

Mielenterveyden haasteet voivat kuulostaa pelottavilta, mutta ne ovat hyvin yleisiä myös toimintakykyisillä, näennäisen terveillä ihmisillä. Nykyään ihmiset onneksi puhuvat melko avoimesti mielenterveydestään, eikä erilaisiin mielenterveyden ongelmiin liity samanlaista häpeäleimaa kuin vielä joitakin vuosia sitten. 

Jos koet tarvitsevasi apua mielenterveysasioissa, varaa aika sosiaali- ja terveysasemalta tai työterveyshuollosta. Henkilökunta ohjaa sinut eteenpäin sopivien palveluiden pariin. 

Terveydenhuollossa saatetaan todeta, että hyötyisit mielenterveyskuntoutuksesta. Tietoa mielenterveyskuntoutuksesta saat Mielenterveystalo.fi-sivustolta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Mielenterveyteen liittyvää nimetöntä keskusteluapua voit saada puhelimitse tai verkossa:

Päivitetty: 20.1.2022
ladataan...

Terveydestä huolehtiminen

Kuntoutumisen aikana olet ehkä saanut apua mielen hyvinvoinnista huolehtimiseen. Muista sen lisäksi huolehtia myös fyysisestä terveydestäsi. Esimerkiksi verensokeriarvot ja verenpaine on hyvä mitata silloin tällöin, vaikka olosi olisikin hyvä. Varaa aika terveydenhuollosta, jos terveytesi heikkenee. 

Vaikka et olisi työelämässä ja työterveyshuollon piirissä, muista silti huolehtia terveydestäsi. Työttömällä on oikeus kunnan tarjoamaan terveystarkastukseen. Jos olet jo iäkkäämpi, tarkkaile fyysistä kuntoasi ja ota kaikki normaalista poikkeavat fyysiset tuntemukset vakavasti. 

Päivitetty: 30.8.2021
ladataan...