suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mistä apua?

Alkoholi, huumeet ja rahapelaaminen

Ohjeita on rajattu esikysymysten perusteella. Voit muokata vastauksia Esikysymykset-sivulla.

Hoitoa laitoksessa

Mitä laitoshoito on?

Toisin kuin avohoidossa, laitoshoidossa kuntoutuja nukkuu yönsä laitoksessa eikä käy samaan aikaan töissä. Hoitolaitoksissa on päiväohjelma, jonka lisäksi asukas voi käydä normaaliin tapaan ulkoilemassa tai esimerkiksi ostoksilla.

Laitoshoito on vapaaehtoista. Määräyksen tahdosta riippumattomaan hoitoonAvautuu uuteen ikkunaan. voi antaa vain lääkäri tai sosiaalityöntekijä lakiin pohjautuvalla, erittäin hyvällä perusteella.

Päivitetty: 25.1.2023

Juomisen katkaisu ja vieroitus laitoksessa

Jos tarvitset apua juomisen pysäyttämiseen, voi olla, että ensimmäiseksi tarvitset katkaisuhoitoa eli alkoholivieroitushoitoa. Katkaisuhoito eli "katko" on lyhytaikaista hoitoa, jolla pyritään saamaan juominen poikki turvallisesti ja mahdollisimman lievillä sivuoireilla.

Katkaisuhoito keskittyy fyysisiin vieroitusoireisiin. Siihen kuuluu yleensä lääkehoitoa, joka helpottaa oloa ja estää vaaralliset vieroitusoireet.

Katkaisuhoito laitoksessa kestää noin 3‒5 päivää. Hoito on luottamuksellista ja perustuu siihen, että olet hoidossa vapaaehtoisesti.

Katkaisuhoito harvoin riittää yksin toipumiskeinoksi, vaan sen tarkoitus on katkaista juominen ja lievittää vieroitusoireita. Tärkeää on, että sinut ohjataan katkaisusta jatkohoitoon.

Päivitetty: 25.1.2023

Miten katkaisuhoitoon laitokseen pääsee?

Ota aluksi yhteyttä sosiaali- ja terveyskeskukseen tai päihdepäivystykseen, jos sellainen hyvinvointialueellasi on. Ota Kela-kortti mukaasi. Kerro, mikä tilanteesi on, niin pääset eteenpäin.

Katkaisuhoitoa tarjoavat käytännössä esimerkiksi hyvinvointialueiden omat katkaisuhoitoyksiköt sekä yksityiset päihdeklinikat, joilta hyvinvointialue osaa palvelun. Joillain alueilla katkaisuhoitoa voi olla myös sosiaali- ja terveyskeskusten vuodeosastoilla. 

Katkaisuhoito laitoksessa on maksullista, mutta voit saada hoitoon maksusitoumuksen hyvinvointialueesi sosiaalihuollosta. Jos saat maksusitoumuksen, maksat hoidosta vain omavastuuosuuden. Raha-asiat selviävät jälkikäteen; tärkeintä on, että haet itsellesi apua ja saat hoitoa mahdollisimman nopeasti.

Päivitetty: 25.1.2023

Päihdekuntoutus laitoshoidossa

Päihdekuntoutus pyritään yleensä järjestämään ensisijaisesti avohoitona, mutta sinulle sopiva tapa etsitään yhdessä kanssasi. Joissakin tilanteissa vaihtoehtona on kuntoutus laitoksessa.

Päihdekuntoutus laitoksessa sisältää monenlaisia kuntoutustapoja ja menetelmiä, esimerkiksi

  • yksilöterapiaa
  • ryhmäterapiaa
  • yhteisöhoitoa.

Tärkeä osa kuntoutusta on terapeuttinen keskustelu ja ajan viettäminen vertaisten kanssa. Tämän lisäksi suunnittelet työntekijöiden kanssa jatkohoitoa ja laitoshoidon jälkeistä elämää avokuntoutuksessa. Kanssasi selvitetään, mitä palveluita tarvitset. Hoito siis auttaa sinua valmistautumaan arkeen.

Päivitetty: 25.1.2023

Miten päihdekuntoutukseen laitokseen pääsee?

Päihdekuntoutusta tarjoavat erilaiset hoitolaitokset. Ne voivat olla hyvinvointialueiden omia laitoksia, tai hyvinvointialue ostaa palvelun yksityiseltä päihdehoitoyritykseltä. Ota yhteyttä päihdepäivystykseen tai sosiaali- ja terveyskeskukseen. Ota Kela-kortti mukaasi.

Päivitetty: 15.12.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista