suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mistä apua?

Alkoholi, huumeet ja rahapelaaminen

Ohjeita on rajattu esikysymysten perusteella. Voit muokata vastauksia Esikysymykset-sivulla.

Apua ja hoitomahdollisuuksia

Selvitä vaihtoehdot

Sinun ei tarvitse pärjätä yksin, vaan sinulla on oikeus apuun ja tukeen. Kokeile eri vaihtoehtoja, niin tiedät, mikä sinua auttaa parhaiten.

Päivitetty: 19.1.2023

Miten voin lopettaa rahapelaamisen?

Rahapelaamisen vähentäminen ja lopettaminen on mahdollista.

Tavat toipua riippuvat tilanteesta. Yksi voi saada pelaamisen hallintaan tarkastelemalla omaa pelaamistaan ja sen vaikutuksia. Toisella taas voi olla takanaan pitkä pelihistoria, josta on jo aiheutunut suuria ongelmia. Tärkeintä on oma halu toipua.

Kun harkitset lopettamista, mieti, miksi pelaat. Mitä rahapelaaminen antaa sinulle? Entä mitä se vie? Kysy itseltäsi, millaisissa tilanteissa pelaaminen houkuttaa erityisen paljon. Jos huomaat pakenevasi rahapelaamisella murheitasi, kannattaa niistä puhua läheiselle tai ammattilaiselle.

Usein varmin tapa toipua on lopettaa kaikkien rahapelien pelaaminen. Tiettyjen pelien lopettaminen tai pelaamisen vähentäminen on vaikeampaa ja saattaa pitkittää ongelmasta eroon pääsyä.

Kun haet apua, voit keskustella taloustilanteestasi, ihmissuhteistasi, arjestasi tai terveydestäsi. Voit myös pohtia, miten löydät mielekästä tekemistä pelaamisen tilalle. 

Lue Peluuri.fistä, mitä rahapeliongelmasta toipuminen tarkoittaa.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 19.1.2023

Tuki- ja hoitovaihtoehdot rahapeliongelmaan

Rahapeliongelmasta selviämiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa. Kokeile erilaisia keinoja, niin saat selville, mikä tukisi parhaiten toipumistasi.

Lain mukaan vastuu rahapeliongelmien hoidon tarjoamisesta on Suomessa hyvinvointialueilla. Rahapeliongelmiin liittyvät palvelut ovat osa mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluita. Hyvinvointialueet järjestävät tuen ja hoidon itse, tai ne ostavat palvelun kokonaan tai osittain yrityksiltä tai järjestöiltä.  

Myös järjestöt tarjoavat vertaistukea ja keskusteluapua sekä järjestävät tuettuja ohjelmia, joihin voi osallistua verkossa. Tukea voi usein saada myös nimettömästi.

Jos etsit rahapelaamisen lisäksi apua muihin ongelmiin, ota yhteyttä hyvinvointialueesi sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluohjaukseen. Taloudellisiin ongelmiin saat apua oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvonnasta ja Takuusäätiöstä.

Peliongelmien hoito voi olla joko avohoitoa, jossa käydään tiettyinä aikoina, tai ympärivuorokautista laitoshoitoa. Niissä hyödynnetään useita menetelmiä, kuten erilaisia terapioita.

Rahapeliongelman hoidossa voidaan käyttää apuna myös itse asetettuja pelikieltoja, rajoituksia tai sisäänpääsykieltoja pelipaikkoihin.

Päivitetty: 19.1.2023

Miten kertoa rahapeliongelmasta?

Ihmisten on yleensä vaikea kertoa rahapeliongelmastaan muille. Moni häpeää pelaamistaan. Kertominen kuitenkin yleensä helpottaa oloa, sillä salailu saattaa lisätä ahdistusta. Keskustelusta toisen kanssa voi löytää tukea ja voimaa ongelman selvittämiseen.

Peliongelma voi olla helpointa ottaa puheeksi auttavassa puhelimessa tai vertaistukiryhmissä, jotka kokoontuvat kasvotusten tai verkossa. 

Vertaistukiryhmissä muillakin on kokemusta ongelmallisesta pelaamisesta, ja he tietävät miltä se tuntuu.

Voit kertoa pelaamisestasi

  • työterveyshoidossa hoitajalle tai lääkärille
  • sosiaali- ja terveyskeskuksessa hoitajalle tai lääkärille
  • sosiaali- ja terveyskeskuksessa sosiaaliohjaajalle tai sosiaalityöntekijälle.

Nämä ammattilaiset kohtaavat työssään muitakin samassa tilanteessa olevia ihmisiä. Et ole ainoa, joka asiaa pohtii.

Päivitetty: 19.1.2023

Apua talous- tai velkaongelmiin

Rahapeliongelmaan liittyy usein talousongelmia. Taloustilannetta voi helpottaa jo sen hahmottaminen, kuinka paljon on velkaa ja kenelle. Laskujen läpikäyminen selkeyttää tilannetta, ja ongelmia on helpompi lähteä ratkaisemaan.

Vinkkejä velkojen selvittelyyn Peluurin verkkosivuilla.Avautuu uuteen ikkunaan. Myös Peluurin auttava puhelin neuvoo tilanteessa.

Jos velkaannut -sivulta löydät neuvoja ja muistilistan tilanteeseen.  

Tietoa talous- ja velkaongelmien hoidosta Päihdelinkki.fissäAvautuu uuteen ikkunaan.

Talous- ja velkaongelmissa voit ottaa yhteyttä oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvontaan tai Takuusäätiöön.

Jos olet yrittäjä, tutustu Yrityksen talousvaikeudet -oppaaseen.

Jotta talousasiat voi saada kuntoon, on tärkeää estää lisävelkaantuminen. Tätä varten voit asettaa itsellesi oman luottokiellon. 

Yksi keino estää lisävelkaantuminen on antaa oman talouden hallinta väliaikaisesti luotettavalle läheiselle. Ota kuitenkin huomioon, että läheinen ei välttämättä halua tällaista vastuuta ja hänellä on oikeus kieltäytyä siitä. Jos koet, että et kykene huolehtimaan itsestäsi tai raha-asioistasi, voit hakea edunvalvojaa.

Näin haet itsellesi edunvalvojaa - DVVAvautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 17.4.2023

Oikeus rahapeliongelman hoitoon

Sinulla on lain mukaan oikeus saada hoitoa rahapeliongelmaan. Myös läheisilläsi on oikeus saada tukea. Vastuu rahapeliongelmien hoidon tarjoamisesta on Suomessa hyvinvointialueilla.

Joskus käy niin, että hoitoon pääsy viivästyy tai siinä on muita ongelmia. Silloin voit kertoa asiasta eteenpäin:

  • Jos et pääse hoitoon tai hoidossa ilmenee ongelmia, ota yhteys hyvinvointialueesi sosiaaliasiamieheen. 
  • Jos pääset hoitoon mutta koet, että hoidossa on ongelmia, ota yhteyttä hoitolaitoksen potilasasiamieheen.
Päivitetty: 19.1.2023
Valitun alueen palvelujen tietoja ei ole Suomi.fissä.

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista