suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mitä teen?

Omaishoitajana läheiselle

Apua arjen sujumiseen

Tarvitset arjessa uusia taitoja

Omaishoitajana huolehdit läheisesi arjesta ja hyvinvoinnista. Saatat esimerkiksi auttaa häntä ruokailemaan, peseytymään ja pukeutumaan. Seuraat hoidettavasi vointia, huolehdit riittävästä unesta, levosta ja liikunnasta. Huolehdit mahdollisesti myös läheisesi lääkehoidosta ja sairaanhoidollisista toimenpiteistä.   

Voit joutua opettelemaan paljon uusia asioita ja tehtäviä, joista sinun ei ole aiemmin tarvinnut huolehtia. Hyvinvointialue voi järjestää sinulle koulutusta ja valmennusta, jos tarvitset tukea tehtäviesi hoitamiseen. Kysy koulutusta omatyöntekijältäsi.

Päivitetty: 29.12.2022

Lapsen omaishoitajana tarvitset uusia taitoja arjessa

Lapsen omaishoitajana voit joutua opettelemaan paljon uusia asioita ja tehtäviä, joita jokaisessa lapsiperheessä ei tule eteen. Hyvinvointialue voi järjestää sinulle koulutusta ja valmennusta, jos tarvitset tukea tehtäviesi hoitamiseen. Kysy koulutusta omatyöntekijältäsi. Myös järjestöt tarjoavat valmennusta ja koulutuksia.  

Päivitetty: 29.12.2022

Saanko apua arjen pyörittämiseen?

Arjen pyörittämisen tueksi on tarjolla erilaisia palveluita. Hyvinvointialueelta saamiesi palvelujen lisäksi voit ostaa palveluja yksityisiltä yrityksiltä tai järjestöiltä.  Läheisesi voi saada palveluita kotiin, tai hän voi osallistua palveluihin kodin ulkopuolella. Sinun ei omaishoitajana tarvitse yksin vastata kaikesta. 

Päivitetty: 29.12.2022

Saanko apua lapsiperheen arkeen?

Sinun ei tarvitse vastata kaikesta yksin. Vammaisella lapsellasi tai nuorellasi voi olla oikeus henkilökohtaiseen avustajaan sen lisäksi, että hänellä on perheenjäsen omaishoitajana. Henkilökohtaisen avustajan palkan maksaa hyvinvointialueenne. Voit myös tarvittaessa hakea lapsellesi tai nuorellesi tilapäishoitoa vapaapäiviesi ajalle. Lisäksi voitte saada kotiin apuvälineitä.  

Voitte perheenä pyytää hyvinvointialueelta kotipalvelua, jos tarvitsette apua lapsenne sairauden tai vamman takia tai jos vanhempi on uupunut, eikä siksi suoriudu normaaliarjesta. Kotipalvelun työntekijä auttaa kotiaskareissa, hoivan ja huolenpidon tehtävissä sekä lasten hoidossa ja kasvatuksessa. Voitte mahdollisesti myös saada perhehoitajan kotiinne tilapäistä hoitoavarten. Tarpeen vaatiessa lapsesi voi saada kotisairaanhoitoa eli kotona annettavaa sairaalahoitoa.

Jos tarvitsette tukea elämänhallintaan tai asioiden järjestämiseen, ota yhteyttä hyvinvointialueenne perhetyön sosiaaliohjaajiin. Perhetyöntekijän kanssa voitte ratkoa myös kodin arkeen, lasten hoitoon ja kasvatukseen liittyviä asioita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Vammaispalvelujen käsikirjassaAvautuu uuteen ikkunaan. on lisätietoa vammaisille tarjolla olevista tukipalveluista. 

Tukiliiton opas perheiden palveluihinAvautuu uuteen ikkunaan. on päivittyvä lähde eri palveluista vammaisen lapsen perheille. 

Päivitetty: 17.1.2023

Saanko apua päivähoito- ja kouluarkeen?

Varhaiskasvatuksessa lapsesi voi saada tukea tarpeen mukaan. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan kirjataan lapsen tuen tarve, tukitoimenpiteet ja niiden toteuttaminen. 

Tuen muotoja ovat esimerkiksi

  •  erityislastentarhanopettajan antama opetus 
  •  avustaja- ja tulkkauspalvelut 
  •  varhaiskasvatus pienessä ryhmässä 
  •  vuorovaikutusta tukevat apuvälineet.  

Perusopetuksessa lapsi voi sairauden tai vammaisuuden vuoksi olla pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä. Tällöin oppivelvollisuus alkaa jo sinä vuonna, kun lapsi täyttää kuusi vuotta, ja kestää 18 ikävuoteen asti.  Pidennetystä oppivelvollisuudestaAvautuu uuteen ikkunaan. löydät tarkempaa tietoa Opetushallituksen sivuilta. 

Mikäli lapsesi tarvitsee erityistä tukea koulussa, oppilaitos päättää tuen järjestämisestä yhteistyössä huoltajien ja lapsen kanssa. Erityinen tuki voi sisältää erityisopetuksen lisäksi muuta koulunkäynnin tukea, kuten tulkitsemis- tai avustajapalveluja sekä apuvälineitä. Opetushallituksen sivuilta löydät tarkempaa tietoa erityisestä tuesta ja tuen tarpeen selvittämisestäAvautuu uuteen ikkunaan..  

Erityistukea saava lapsi voi hakea perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoimintaan kaikilla vuosiluokilla. Toimintatavat ja käytännöt voivat vaihdella kunnittain.   

Lapsellasi voi olla oikeus koulukuljetukseen esimerkiksi vammaisuuden perusteella.  

Päivitetty: 27.2.2024

Voinko hoitaa asioita läheiseni puolesta?

Omaishoitajana et voi automaattisesti hoitaa läheisesi asioita. Tarvitset esimerkiksi talousasioiden hoitamista varten läheisesi antaman valtakirjan tai sähköisen valtuuden. Valtakirjalla valtuutetaan toinen henkilö toimimaan omasta puolesta. 

Päivitetty: 4.3.2024

Voinko saada tukea, jos kotiin tarvitaan muutostöitä?

Jos asuntoonne täytyy tehdä muutostöitä tai sinne täytyy asentaa kiinteitä apuvälineitä, voitte saada niistä korvausta hyvinvointialueelta. Asuntonne voidaan esimerkiksi muuttaa sellaiseksi, että siellä voi liikkua pyörätuolilla. Kiinteitä apuvälineitä ovat esimerkiksi erilaiset nostolaitteet sekä kuulovammaisten palovaroitin ja ovikello, jossa ääni on korvattu valolla.  

Hyvinvointialueenne vammaispalvelun sosiaalityöntekijä arvioi kanssanne, tarvitseeko asuntoonne tehdä muutostöitä. Jättäkää hakemus asunnon muutostöistä hyvinvointialueen vammaispalveluihin ennen töiden aloittamista. Näin varmistutte etukäteen siitä, saatteko tukea. Voitte hakea tukea vielä kuusi kuukautta kustannusten syntymisen jälkeen. Hakemukseen tarvitsette fysioterapeutin tai toimintaterapeutin lausunnon sekä rakennusliikkeen tai kunnan rakennusmestarin tekemän kustannusarvion. Hyvinvointialue saattaa pyytää myös muita selvityksiä.  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vammaispalvelujen käsikirjasta saat tietoa vaikeavammaisen henkilön asunnon muutostöistä sekä kustannusten korvaamisesta.Avautuu uuteen ikkunaan.  

Päivitetty: 29.12.2022

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Omaishoitajan muistilista