suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mitä teen?

Omaishoitajana läheiselle

Muutokset omaishoitajan tai hoidettavan tilanteessa

Terveystilanteen muutokset

Ilmoita välittömästi hyvinvointialueesi (tai Helsingin kaupungin) omatyöntekijällesi, jos 

  • hoidettavan läheisesi terveyden tila kohentuu tai heikkenee niin, että se vaikuttaa hoidon sitovuuteen 
  • oma terveytesi heikkenee niin, ettet pysty hoitamaan läheistäsi 
  • jompikumpi teistä joutuu sairaalahoitoon. 

Jos olet aiemmin saanut kielteisen päätöksen omaishoidon tuen hakemukseesi, voit hakea omaishoidon tukea uudelleen, jos läheisesi terveys on heikentynyt tai avun tarve muutoin lisääntynyt. 

Päivitetty: 2.1.2023

Huoltajuuden päättyminen

Huoltosuhde lapseesi päättyy, kun lapsi täyttää 18  vuotta.  Huoltosuhde voi päättyä myös, jos avioeron jälkeen vain toinen vanhemmista jatkaa huoltajana tai jos lapsi sijoitetaan sijaishuoltoon.  

Vaikka huoltosuhde päättyy, omaishoidon sopimus säilyy voimassa. Jos haluatte päättää omaishoidon, voitte irtisanoa sopimuksen hyvinvointialueen kanssa. Lapsen oma mielipide on aina otettava huomioon mahdollisuuksien mukaan. 

Et voi kuitenkaan enää jatkossa hoitaa lapsesi asioita, ellei hän valtuuta sinua hoitamaan asioitaan.

Päivitetty: 23.2.2024

Lapsen itsenäistyminen

Kun nuori henkilö lähestyy ikänsä puolesta aikuisuutta, monet asiat muuttuvat. Iän myötä nuorelle syntyy uusia oikeuksia, jotka tuovat mukanaan myös velvollisuuksia. 

Kun nuori täyttää 16 vuotta, lapsuuden ja varhaisnuoruuden aikaiset etuudet lakkaavat.  

Jos nuori saa Kelan etuuksia, hänen pitää hakea tukia uudelleen. Etuudet ja tuet liittyvät pääsääntöisesti toimeentuloon, opiskeluun ja muuhun jokapäiväisen elämän tukemiseen. Myös lapsen kuntoutussuunnitelma on hyvä päivittää.  

Lue lisää itsenäistymisen vaiheista Nuoren nivelvaiheet -sivullaAvautuu uuteen ikkunaan. (THL). 

Päivitetty: 2.1.2023

Työnhaku omaishoitajana

  1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi, jos työnhakusi ei vielä ole voimassa. 
  2. Ilmoita TE-toimistolle, että olet omaishoitaja. Jos omaishoitajuutesi velvoittavuus muuttuu, ilmoita asiasta aina TE-toimistoon. 
  3. TE-toimisto selvittää, oletko oikeutettu työttömyysetuuteen. Jos TE-toimisto pyytää sinulta selvitystä omaishoitajana toimimisesta, kerro, miten läheisesi hoito järjestetään, jos saat töitä. Tätä varten sinun kannattaa pyytää hyvinvointialueeltasi lausunto siitä, miten hyvinvointialue sitoutuu järjestämään läheisesi hoidon, jos saat työtä. Jos hoidettavasi asuu Helsingissä, pyydä lausunto Helsingin kaupungilta. Lausuntoon kannattaa kirjata selvästi myös sijaishoitojärjestelyt.
  4. TE-toimisto antaa lausunnon, oletko oikeutettu työttömyysetuuteen. 
  5. Työttömyyskassa tai Kela päättää, maksaako se sinulle työttömyysetuutta. 

Jotta saisit työttömyysetuutta, sinun pitää 

  • ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi ja pitää työnhakusi voimassa 
  • hakea töitä 
  • olla valmis ottamaan vastaan kokoaikatyötä. 

Huomiona työnhakijalle, että osassa työllisyyspalveluista on meneillään kuntakokeiluAvautuu uuteen ikkunaan.. Tämä tarkoittaa sitä, että joissain kunnissa osaa palveluista, joita TE-toimisto järjesti aiemmin, järjestävät vuoden 2024 loppuun asti kunnat. Sinun ei tarvitse itse selvittää, kuka järjestää työllisyyspalvelusi. Kun ilmoittaudut työnhakijaksi TE-toimistoon, sinulle ilmoitetaan, järjestääkö TE-toimisto vai kuntasi työllisyyspalvelusi. 

Tutustu tarkemmin Suomi.fissä julkaistuihin työttömyysaiheisiin sisältöihin. 

Päivitetty: 20.2.2024

Työn vastaanottaminen työttömänä omaishoitajana

Jos otat vastaan työpaikan, ilmoita tilanteesi muutoksesta TE-toimistoon ja omalle yhteyshenkilöllesi hyvinvointialueella.

Jos jatkat omaishoitajana, teet hyvinvointialueen kanssa palvelutarpeen arvioinnin uudelleen. Hyvinvointialueella on velvollisuus järjestää omaishoidettavallesi tukipalveluita, jotta pystyt käymään töissä. Palvelut järjestetään sen mukaan, mikä teidän tilanteeseenne on sopivinta.  

Jos omaishoidon tuki painottuu jatkossa enemmän tukipalveluihin, omaishoidon rahallinen palkkiosi saattaa pienentyä.  

Työpäiväsi aikana teillä voi esimerkiksi käydä kotihoitaja tai hoidettava läheisesi voi käydä päivätoiminnassa. Jos läheisesi tarvitsee jatkuvaa hoitoa eikä hyvinvointialue pysty hänestä huolehtimaan kotona, voi omaishoidon päättyminen olla ainoa vaihtoehto.  

Jos koet, ettet pysty työssäkäynnin ohella jatkamaan omaishoitajana, irtisano sopimuksesi hyvinvointialueen kanssa. 

Päivitetty: 2.1.2023

Työelämästä poisjääminen omaishoitajana

Jos jäät pois työelämästä, ilmoita tilanteesi muutoksesta  

  • hyvinvointialueen omatyöntekijälle
  • TE-toimistoon  
  • Kelaan 

Tee hyvinvointialueen kanssa uudelleen palvelutarpeen arviointi. Omaishoito ja omaishoidon tuki sovitetaan omaan elämäntilanteeseesi sopivaksi.

Päivitetty: 2.1.2023

Muuttaminen

Omaishoitosopimus tehdään aina sen hyvinvointialueen kanssa, jonka alueella hoidettava asuu. Jos hoidettavasi muuttaa tai te yhdessä muutatte kuntaan, joka on toisella hyvinvointialueella, lähetä omaishoidon hakemus uudelleen. Omaishoidon sopimus ei siirry sellaisenaan toiselle hyvinvointialueelle.  Muutto hyvinvointialueen sisällä ei vaikuta omaishoitosopimukseen.

  1. Voit hakea omaishoidon tukea uudelta hyvinvointialueelta jo ennen muuttoa. Saat tukipäätöksen kuitenkin vasta muuton jälkeen. 
  2. Ilmoita muutosta myös hyvinvointialueelle, jolta muutatte pois, ja irtisano omaishoidon sopimus

Et välttämättä saa samansuuruista palkkiota tai samoja tukipalveluita kuin aikaisemmin. Omaishoidon tuen suuruus ja myöntämisen perusteet ovat erilaisia eri hyvinvointialueilla, sillä se on harkinnanvarainen etuus. 

Voit tutustua vertaistukitoimintaan jo ennen muuttoasi. Voit tiedustella paikkakunnan muilta omaishoitajilta ja järjestöiltä vertaistukitoiminnasta sekä hyvinvointialueen omaishoitokäytännöistä jo ennen muuttoasi. 

Jos vain sinä omaishoitajana muutat, ilmoita asiasta hyvinvointialueen omatyöntekijällesi. Tilanteessanne voidaan arvioida palvelujen tarve tai omaishoidon jatkuminen uudelleen.

Päivitetty: 2.1.2023

Matkustaminen

Ilmoita hyvinvointialueelle omahoitajallesi, jos matkustatte ulkomaille pidemmäksi aikaa. Omaishoidon tukea ei makseta, jos jompikumpi teistä on ulkomailla yhtäjaksoisesti pidemmän aikaa. 

Hyvinvointialueet määrittelevät itse, kuinka pitkä ulkomailla olo heille pitää ilmoittaa. Esimerkiksi osa hyvinvointialueista vaatii, että ilmoitat yli kolmen kuukauden ulkomaille matkustamisesta. Selvitä siis omalta hyvinvointialueeltasi, milloin matkustamisesta tulee ilmoittaa.  

Jos matkustatte ulkomaille terveydellistä syistä, voit hakea hyvinvointialueeltasi poikkeusta ja erillistä tukipäätöstä. 

Päivitetty: 2.1.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Omaishoitajan muistilista