suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mitä teen?

Omaishoitajana läheiselle

Saat parhaat ohjeet tilanteeseesi, kun vastaat ensin kysymyksiin Esikysymykset-sivulla.

Haluan omaishoitajana irtisanoa sopimuksen

Sopimuksen irtisanominen

Voit omaishoitajana irtisanoa omaishoitosopimuksen milloin tahansa ilman erityisiä perusteluja. Irtisanomisaika on yksi kuukausi.

Voit irtisanoa sopimuksen kirjallisella viestillä tai puhelimitse. Useimmiten hyvinvointialue (tai Helsingin kaupunki) järjestää vielä tapaamisen irtisanomisen jälkeen. Voitte keskustella tilanteestanne ja läheisesi hoidosta jatkossa. 

Jos oma kuntosi heikkenee nopeasti tai sairastut vakavasti niin, ettet enää pysty hoitamaan läheistäsi, ota viivytyksettä yhteyttä omatyöntekijääsi tai hyvinvointialueesi sosiaalitoimeen. Läheisesi hoito pitää tällöin järjestää toisella tavalla.  

Omaishoitosopimuksen jatkaminen ei saa vaarantaa omaishoitajan tai hoidettavan läheisen terveyttä tai turvallisuutta. Tällaisessa tilanteessa sopimus puretaan välittömästi.

Omaishoidon tukea maksetaan sopimuksen voimassaolon päättymiseen asti. 

Päivitetty: 27.12.2023

Läheisen hoidon järjestäminen

Hyvinvointialue voi järjestää läheisesi hoidon monella tavalla: hoidettavasi omaishoitajaksi voi ryhtyä joku muu läheinen, hoidettavasi voi saada aiempaa laajempaa kotihoitoa tai hänelle voidaan hakea paikkaa yhteisölliseen asumiseen tai ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Hyvinvointialue arvioi yhdessä teidän kanssanne läheisellesi parhaan hoitomuodon, kun irtisanot omaishoitosopimuksen. 

Jos läheisesi pärjää kotona lisätyillä palveluilla ja kuntoutuksella, hän saa ne käyttöönsä viivytyksettä.  

Jos päädytte hakemaan asumispalveluja, sosiaalitoimi tekee vielä oman arvioinnin läheisesi tilanteesta. Asumispalveluja on myös mahdollista saada järjestettyä omaan kotiin erilaisten tukitoimien avulla. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi henkilökohtainen apu, turvapuhelin sekä lääkehoito.

Jos saatte myönteisen päätöksen yhteisöllisen asumisen hakemukseen, hyvinvointialueen pitää järjestää tämä palvelu kolmen kuukauden kuluessa päätöksestä.  

Päivitetty: 27.12.2023

Hae tukea hyvinvointiisi, kun päätät omaishoitajana toimimisen

Kun omaishoitajana päättää omaishoitosopimuksen, syynä voi olla esimerkiksi uupuminen, avioero, muutto tai oman terveydentilan heikentyminen. Moni myös potee huonoa omaatuntoa, kun ei jatka oman läheisensä hoitajana. On kuitenkin tärkeää, että huolehdit myös itsestäsi.   

Jos olet uupunut, ota asia puheeksi omatyöntekijäsi kanssa. Hyvinvointialueet voivat järjestää esimerkiksi erilaisia vertaisryhmiä yhteistyössä seurakunnan tai eri järjestöjen kanssa.    

Jos olet ikääntynyt, voit pyytää apua hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluista. On tärkeää, että etsit itse aktiivisesti apua ja myös otat sitä vastaan.   

Päivitetty: 27.12.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Omaishoitajan muistilista