suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Muiden terveydenhuollon palvelujen valinta

Laboratorio- ja kuvantamispalvelujen, fysioterapian, apuväline- ja kuntoutuspalvelujen käytännöt ja järjestäminen vaihtelevat Suomessa kunnittain ja alueittain. Näiden julkisen terveydenhuollon palvelujen valinnanvapaudesta ei ole tarkemmin säädetty lailla. 

Julkisesta terveydenhuollosta vastaavat kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat itse päättää, miten valinnanvapaus käytännössä toteutuu laboratorio- ja kuvantamispalveluissa, fysioterapiassa sekä apuväline- ja kuntoutuspalveluissa. Kuntien ja sairaanhoitopiirien käytännöt voivat myös vaihdella esimerkiksi sen suhteen, tuleeko asiakkaan ilmoittaa palvelun vaihtamisesta kirjallisesti.  Lisätietoa saat omasta kunnastasi tai sairaanhoitopiiristäsi.  

Kunnalla on velvollisuus järjestää kotisairaanhoitosi vain omalla alueellaan. Useimmissa kunnissa kotisairaanhoito on yhdistetty kotipalvelujen kanssa ja osaksi vanhuspalveluja. Kotisairaanhoidossa käytettävät hoitotarvikkeet, jotka on kirjattu hoitosuunnitelmaasi ja ovat osa pitkäaikaisen sairautesi hoitoa, kuuluvat aina hoitoosi.


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Teksti tuotettu yhteistyössä: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Päivitetty: 7.6.2019