suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Oikeus toimeentulotukeen

Sinulla voi olla oikeus saada toimeentulotukea, jos tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, kuten ruoka- ja asumiskuluihin. 

Toimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Ennen toimeentulotuen hakemista sinun pitää selvittää, voitko saada muita etuuksia tai tuloja.

  • Perustoimeentulotuen käsittelystä vastaa Kela.
  • Täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta vastaa kunta. Niitä on pääsääntöisesti mahdollista saada vain erityisen harkinnan perusteella. Huomaa, että tarvitset aina ensin Kelan päätöksen perustoimeentulotuesta, vaikka hakisit vain täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea kunnan sosiaalitoimesta.

Kun haet perustoimeentulotukea, sinun tulee selvittää hakemuksessa perustietosi, varasi ja menosi. Tulojasi koskevat tiedot Kela saa suoraan tulorekisteristä. Toimita myös kaikki pyydetyt liitteet. Kela käsittelee hakemuksen yleensä seitsemän arkipäivän kuluessa.

Kela myöntää perustoimeentulotuen pääsääntöisesti kuukaudeksi kerrallaan. Jos tulosi ovat kuitenkin säännölliset eivätkä ne ole muuttumassa lähikuukausina, voit hakea toimeentulotukea useammalle kuukaudelle samalla kertaa. 


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Päivitetty: 11.6.2021