suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Tervetuloa täysi-ikäiseksi!

Aikuistuminen on merkittävä askel, joka tarkoittaa niin uusia mahdollisuuksia kuin velvollisuuksia. Kun täytät 18 vuotta, huoltajasi ei voi enää hoitaa asioita puolestasi. Voit hoitaa monia asioita sähköisesti, joten hanki ensimmäisenä sähköinen tunnistusväline, esimerkiksi verkkopankkitunnukset. Verkkopankkitunnukset saat pankistasi. 

Ota myös Suomi.fi-viestit käyttöösi, jotta saat viranomaisilta viestit sähköisesti paperipostin sijaan. Jos sinulla on jo sähköinen tunnistusväline, voit aloittaa Suomi.fi-viestien käyttöönoton

Täysi-ikäisyys tuo mukanaan myös oikeuksia. Voit esimerkiksi mennä naimisiin ja äänestää monissa vaaleissa. 

Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille tarkoitettu paikka, josta saat apua työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa. Useat Ohjaamot eri puolilla Suomea tarjoavat tietoa ja ohjausta nopeasti ja tarpeidesi mukaan. Tutustu Ohjaamoon.Avautuu uuteen ikkunaan.

Henkkarit esiin!

Voit todistaa henkilöllisyytesi passilla tai henkilökortilla. Tarvitset myös sähköisen tunnistusvälineen, jotta voit käyttää sähköisiä palveluja.

Opiskelemaan

Nauti opiskeluelämästä, mutta muista huolehtia perusasiat ensin kuntoon. Rahoita opiskeluaikasi opintotuella ja hyödynnä edulliset opiskelija-asunnot.

Kohti työelämää

Jos jäät työttömäksi tai jos opintosi päättyvät eikä sinulla ole työpaikkaa, ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon.

Auton rattiin?

Henkilöauton ajamiseen tarvitset B-luokan ajokortin. Jos ostat auton, tutustu auton ostajan muistilistaan.

Talous haltuun

Oman talouden suunnittelu ja seuraaminen kannattaa. Pääset alkuun, kun listaat omat tulosi ja menosi.

Oma hyvinvointi

Saat terveyspalveluja sosiaali- ja terveyskeskuksesta. Jos käyt töissä, sinua palvelee työterveys. Korkeakouluopiskelijoille on omat terveyspalvet.

Maanpuolustus kuuluu kaikille

Kaikki 18 vuotta täyttävät miehet saavat puolustusvoimilta kutsun varusmiespalvelukseen. Naiset voivat suorittaa vapaaehtoisen asepalveluksen.

Reissuun?

Huolehdi ennen ulkomaanmatkalle lähtöä kuntoon ainakin matkustusasiakirjat, matkavakuutus ja rokotukset.

Lupa vaikuttaa

Kun täytät 18 vuotta, saat oikeuden äänestää ja asettua ehdolle vaaleissa.

Ekaan omaan asuntoon

Monet muuttavat ensimmäiseen omaan asuntoonsa 18-vuotiaina. Kun muutat, muista tehdä muuttoilmoitus.