Perheellisen opiskelijan taloudellinen tuki
Perheellisenä opiskelijana olet oikeutettu Kelan lapsiperhetukiin. Jos opiskelet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan aikana, voit saada myös opintotukea.
Jos opiskelet päätoimisesti ja nostat opintorahaa, saat äitiysrahan vähimmäismääräisenä. Äitiysrahaa maksetaan 105 arkipäivältä eli noin neljältä kuukaudelta. Arkipäivien lisäksi myös lauantait lasketaan mukaan.
Jos keskeytät opiskelun äitiysloman aikana, ilmoita asiasta Kelaan, jotta saat äitiysrahan täysimääräisenä.
Muista myös, että vanhempainpäivärahat ja muut veronalaiset perhe-etuudet ovat opintotuen vuositulorajoissa huomioitavia tuloja.
Jos työskentelet vain sunnuntaisin ja arkipyhinä, työtulosi eivät vaikuta äitiysrahaan. Jos työskentelet maanantaista lauantaihin, saat työskentelypäivinä äitiysrahaa vähimmäismäärän. Ilmoita työpäivät Kelan verkkopalvelussa tai soittamalla lapsiperheiden palvelunumeroon. Jos saat varhennettua äitiysrahaa, et voi työskennellä lainkaan etkä myöskään opiskella päätoimisesti.
Opiskelija on oikeutettu isyysvapaaseen ja isyysrahaan, jos hän on avio- tai avoliitossa lapsen äidin kanssa ja osallistuu vauvan hoitoon. Jos asut eri osoitteessa kuin lapsen äiti, isyysrahan saaminen edellyttää, että osallistut lapsen hoitamiseen.
Isyysvapaan aikana et voi opiskella päätoimisesti etkä työskennellä. Ilmoita Kelaan isyysvapaasi ajankohta, jolloin et opiskele etkä nosta opintorahaa. Isyysvapaasi aikana voit kuitenkin opiskella sivutoimisesti. Isyysvapaa tulee pitää ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta.
Vanhempainrahakauden aikana vanhemmat voivat tehdä työtä. Työskentelypäivinä vanhempainrahaa maksetaan vähimmäismäärä. Työskentely sunnuntaisin tai arkipyhinä ei vaikuta vanhempainrahaan. Jos opiskeleva vanhempi saa opintotukea, hän saa vanhempainrahan vähimmäismääräisenä.
Kyllä. Opintorahaa saava opiskelija, jolla on alle 18-vuotias huollettava, on oikeutettu Kelan maksamaan huoltajakorotukseen. Se maksetaan opintorahan päälle. Lasten lukumäärä ei vaikuta tukeen. Kela maksaa huoltajakorotuksen automaattisesti, kun tieto huoltajuudesta on väestötietojärjestelmässä.
Olet opiskelijana oikeutettu saamaan yleistä asumistukea samoin ehdoin kuin kaikki muutkin. Asumistuki maksetaan yhteisesti koko ruokakunnalle. Yksittäisten opintojesi etenemistahti ei sinänsä vaikuta tuen määrään, mutta sinun tulee hakemuksesi yhteydessä arvioida valmistumisaikasi.
Lapsen syntymän jälkeen sinun kannattaa hakea asumistukesi tarkistamista. Asumistuen määrä voi muuttua, kun ruokakunnan koko kasvaa ja tulosi muuttuvat.
Jos opiskelet oppisopimusopiskelijana palkattomasti (koulutussopimus), olet oikeutettu opinto- ja perhe-etuuksiin samoin kuin kuka tahansa opiskelija.
Jos työnantajasi maksaa sinulle palkkaa (oppisopimus), olet oikeutettu opintoetuuksiin siltä ajalta, kun suoritat opintoja oppilaitoksessasi. Perheellisenä opiskelijana voit hakea lisäksi koulutuksen järjestäjältä perhe-etuutta, jos menetät ansioitasi oppilaitoksessa opiskelun aikana.
Voit saada lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen, vaikka sinulla olisi yhteishuoltajuus lapsen toisen vanhemman kanssa. Mikäli et saa toiselta vanhemmalta elatusapua tai se on liian pieni, voit saada elatustukea. Pienituloisena voit olla oikeutettu myös asumistukeen.
Kotihoidon tuki tai yksityisen hoidon tuki ei estä opintotuen saamista. Huomaa kuitenkin, että ne ovat opintotuen vuositulorajoissa huomioitavia tuloja. Voit saada kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea, jos lapsesi ei ole kunnan järjestämässä päivähoidossa.
Päivähoitomaksu määräytyy perheen yhteenlaskettujen bruttotulojen ja perheen koon perusteella. Kun haet lapselle hoitopaikkaa, sinun tulee esittää tositteet kaikista perheesi tuloista, esimerkiksi vanhempien saamasta opintotuesta. Suurituloiset maksavat lastensa päivähoidosta enemmän kuin pienituloiset. Kaikkein pienituloisimmat eivät maksa hoitopaikasta lainkaan.