suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Äänestäminen eduskuntavaaleissa

Eduskuntavaalit järjestetään joka neljäs vuosi huhtikuussa.

Suomi jakautuu 13 vaalipiiriin. Ne ovat Lapin, Oulun, Vaasan, Keski-Suomen, Savo-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Hämeen, Kaakkois-Suomen, Uudenmaan, Helsingin ja Ahvenanmaan vaalipiiri. Eduskuntavaaleissa voit äänestää vain oman vaalipiirisi ehdokasta.

Kuka voi äänestää?

  • Voit äänestää eduskuntavaaleissa, jos olet täyttänyt 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä ja olet Suomen kansalainen.

Miten voin äänestää?

  • Voit äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa Suomessa tai ulkomailla. Vaalipäivänä voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi. Paikka ilmoitetaan äänioikeusilmoituksessa, jonka jokainen äänioikeutettu saa postitse ennen vaaleja. Jos sinulla on käytössä Suomi.fi-viestit, saat ilmoituksen Suomi.fi-viesteihin. Ota käyttöön Suomi.fi-viestit.
  • Jos olet iäkäs, liikuntavammainen tai pysyvästi sairas etkä pääse liikkumaan äänestyspaikalle, voit pyytää tukea äänestääksesi kotona. Ole yhteydessä alueesi keskusvaalilautakuntaan.
  • Ota äänestyspaikalle mukaan henkilöllisyystodistus. Paperista ilmoitusta äänioikeudesta ei tarvitse ottaa mukaan. Vaikka äänioikeusilmoitus ei olekaan välttämätön, siitä voi kuitenkin olla hyötyä, jos esimerkiksi äänestät ulkomailla ennakkoon. Tällöin ilmoitus nopeuttaa äänestystoimitusta.
  • Jos asut pysyvästi ulkomailla tai oleskelet tilapäisesti ulkomailla koko äänestysajan, voit äänestää myös kirjeitse. Jos haluat äänestää kirjeitse, tilaa kirjeäänestysasiakirjat Suomesta ulkomaiseen osoitteeseesi. 

Lue lisää vaaleista Vaalit.fi-sivustoltaAvautuu uuteen ikkunaan.


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Päivitetty: 16.2.2023