suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Miten kantelu tehdään

Jos epäilet viranomaisen menetelleen lainvastaisesti, huomauta asiasta ensin suoraan viranomaiselle. Ellei asia korjaannu tätä kautta, pyydä viranomaiselta tieto siitä, mihin elimeen voit tehdä kantelun. Ryhdy toimeen mahdollisimman pian. Kahta vuotta vanhempia asioita ei pääsääntöisesti enää oteta käsittelyyn.
 
Kantelujen vastaanottajilla on usein tarjolla verkkolomake, jonka kaikki pakolliset kohdat tulee täyttää huolellisesti. Myös liitteet pitää toimittaa ohjeen mukaan.
Kantelun voi tehdä myös vapaamuotoisesti.
 
Ilmoita kantelussa

  • nimesi ja osoitteesi
  • puhelinnumerosi ja mahdollinen sähköpostiosoitteesi
  • kenen tai minkä viranomaisen toimintaa moitit.

Vastaa tekstissäsi seuraaviin kysymyksiin:

  • Mistä asiassa on kyse? Kuka viranhaltija tai mikä viranomainen on mielestäsi toiminut moitittavalla tai mahdollisesti lainvastaisella tavalla? Missä, milloin ja miten tämä on tapahtunut?
  • Miksi pidät tilannetta tai tapahtunutta virheellisenä tai lainvastaisena?
  • Oletko hakemassa asiaan muutosta jo jonkin toisen viranomaisen kautta? Onko asia vireillä tuomioistuimessa? Oletko tehnyt rikosilmoituksen?
  • Millaista asiakirjanäyttöä tai muuta aineistoa sinulla on näkemyksesi tueksi? Liittyykö asiaan muita viranomaisia tai henkilöitä, jotka voivat tarvittaessa antaa lisätietoa?

Liitä kanteluun kopiot asiakirjoista ja esimerkiksi sellaisista ääni- tai kuvatallenteista, joilla voi olla kantelun käsittelyssä merkitystä. Noudata tiedostomuodoista ja tiedonsiirtotavoista annettuja ohjeita. Asian käsittely nopeutuu, kun kaikki tarvittavat liitteet ovat mukana alusta lähtien.

Nimettöminä jätettyjä kanteluita ei käsitellä.


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Päivitetty: 27.10.2022