Digituki
Digituen kautta voit saada neuvoja ja apua tietokoneen, matkapuhelimen, tabletin tai muun mobiililaitteen sekä sähköisten palvelujen käyttöön. Tuki voi olla laitteiden tai palvelujen käytön kursseja, neuvontatilaisuuksia tai henkilökohtaista apua.
Viranomaiset auttavat omien verkkopalveluidensa käytössä. Monet digituen tarjoajat, esimerkiksi kirjastot ja yhdistykset, neuvovat niin viranomaispalvelujen kuin muun nettiasioinnin kanssa. Toisen henkilön asioiden hoitamiseen tarvitaan valtuutus.
Digituella tarkoitetaan verkkoasioinnin ja älylaitteiden käytön opastusta. Digituki ei yleensä tarkoita viallisten laitteiden korjaamista. Kukin digituen antaja määrittelee, miten ja millaista apua tarjoaa.
Digituki voi olla
- lähitukea, esimerkiksi asiointipisteet, vertaistuki ja kotiin vietävä tuki
- etätukea, esimerkiksi chat, puhelin- tai videotuki
- koulutusta, esimerkiksi verkkokoulutukset, kansalaisopistojen kurssit ja videot.
Tukea antava henkilö ei voi asioida puolestasi tai käsitellä esimerkiksi palvelujen käyttöön tarvittavia pankki- tai muita tunnuksia.
Digitukea voivat antaa esimerkiksi
- asiointipisteet, kansalais- ja työväenopistot,
- kirjastot, vertaisopastajat,
- vapaaehtoiset yhdistykset, järjestöt tai yritykset.
Tarkista etukäteen
- tarvitsetko opastusta varten oman laitteen vai
- onko paikan päällä laitteita, joilla voit harjoitella.
Uuden laitteen käyttöönotto-opastusta kannattaa ensimmäiseksi kysyä laitteen myyjältä. Käyttöönottoasetusten teko onnistuu usein myymälässä tai myyjän puhelintuen avulla.
Muussa tapauksessa kysy neuvoa kotikuntasi kirjastosta tai asiointipisteestä/yhteispalvelupisteestä. Näiltä saat tiedon, kuka tai mikä taho kotikunnassasi voi auttaa. Myös Kansalaisneuvonnasta voit kysyä, mitkä tahot tarjoavat digitukea lähiseudullasi.
Digioppia voi saada myös aikuis-, työnväen- ja kansalaisopistoissa. Niiden järjestämät kurssit voivat kestää muutaman tunnin, päivän tai koko lukukauden. Järjestöt järjestävät sekä lyhyitä että perusteellisempia kursseja.
Monet järjestöt tuottavat tietotekniikan opastusta erityisesti ikääntyneille. Vanhustyön Keskusliiton SeniorSurf kokoaa valtakunnallisesti tietoa siitä, missä opetusta on tarjolla.
Ota yhteyttä Kansalaisneuvontaan. Se on Digi- ja väestötietoviraston palvelu, joka opastaa oikean viranomaisen luo ja neuvoo palvelujen käytössä. Kansalaisneuvonnan kanssa voit asioida
- puhelimitse,
- verkon chatissa,
- sähköisellä lomakkeella,
- sähköpostitse,
- etäyhteydellä tai
- puhelimen tekstiviestillä.
Kansalaisneuvonta ei itse hoida viranomaisasioita, mutta ohjaa sinut oikean viranomaisen luo. Kansalaisneuvonta toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Kotikuntasi asiointipisteestä/yhteispalvelupisteestä tai kirjastosta voit saada digiapua muun muassa
- netissä asiointiin,
- vastaanottoaikojen varaamiseen,
- verkkolomakkeiden täyttämiseen,
- asiakirjojen skannaamiseen ja
- tulostamiseen sekä netin käyttöön.
Monet järjestöt tuottavat tietotekniikan opastusta erityisesti ikääntyneille. Vanhustyön Keskusliiton SeniorSurf kokoaa valtakunnallisesti tietoa siitä, missä opetusta on tarjolla. SeniorSurfin verkkopalvelusta löydät lähimmän opastuspaikan hakemalla paikkakunnan nimellä tai postinumerollasi.
Etsi itseäsi lähellä oleva opastuspaikka Seniorsurf.fin kartalta.
Myös Suomi.fi-verkkopalvelun kartalta löydät digitukea tarjoavia palvelupaikkoja. Rajaa karttaa kunnan perusteella.
Kunnan, kirjastojen ja kaikkien viranomaisten digineuvonta on aina maksutonta. Järjestöt tarjoavat yleensä maksutonta opastusta.
Aikuis-, työväen- tai kansalaisopistoissa annettava digiopetus on yleensä maksullista.
Yritykset veloittavat palveluistaan hinnastonsa mukaan. Tiedustele hintaa, ennen kuin ostat asennus- tai neuvontapalveluita yrityksiltä.
Älä koskaan anna verkkopankkitunnuksiasi kenellekään. Jos haluat valtuuttaa muun henkilön hoitamaan pankkiasioitasi, ole yhteydessä omaan pankkiisi.
Verkkopankkitunnuksia tai muita henkilökohtaisia tunnisteita ei pidä koskaan antaa myöskään digituen tarjoajalle, opastajalle, kurssinpitäjälle tai muulle henkilölle, joka auttaa sinua asioinnissa.
Jos asioit tukihenkilön läsnä ollessa, pyydä häntä poistumaan siksi hetkeksi, kun syötät verkkoon tunnuslukusi tai muut tunnistetietosi.
Kyllä, mutta tarvitset siihen henkilön suostumuksen.
Suomi.fi-valtuudet-palvelun kautta voit pyytää läheiseltäsi suostumuksen hänen asioidensa hoitamiseen verkossa. Valtuutuspyynnössä määrittelet, kenen asioita haluat hoitaa, millä aikavälillä ja missä asioissa, esimerkiksi lääkereseptin uusimisessa tai veroasioissa. Valtuutus on voimassa, kun läheisesi on hyväksynyt pyynnön.
Myös eri viranomaisten verkkosivuilla on lomakkeita puolesta asiointia varten. Kun olet saanut valtuutuksen puolesta asiointiin, voit hoitaa valtuutuksen antajan asioita.
Kirjasto tai kunnan asiointipiste/yhteispalvelupiste ohjaa sinut sopivan toimijan asiakkaaksi. Yritykset ja yksittäiset neuvontapalveluja myyvät henkilöt tekevät kotikäyntejä.
Jos päädyt ostamaan apua yritykseltä, voit hakea laskusta kotitalousvähennyksen verotukseesi. Kotitalousvähennystä saa tietoteknisen laitteen asentamisesta ja korjaamisesta, verkkoyhteyksien asentamisesta ja korjaamisesta sekä ohjelmien asentamisesta laitteisiin. Kotiin voi tilata myös opastus- ja neuvontatyötä, joka kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.
Älä ole huolissasi. Viranomaiset antavat tukea ja opastusta sähköisten asiointipalveluiden käyttöön. Niille kansalaisille, jotka eivät voi tai halua käyttää verkkopalveluita, viranomaisilla on velvollisuus tarjota palvelut muilla tavoilla.
Aloita Valli ry:n Ikäteknologiakeskuksen verkkosivuilta. Ikäteknologiakeskus kokoaa tietoa ikääntyneille tai toimintarajoitteisille sopivasta tekniikasta. Esimerkiksi puheentunnistus voi auttaa laitteiden käytössä merkittävästi. Markkinoilla on ikääntyneille suunniteltuja, toiminnoiltaan yksinkertaisia tietokoneita ja sovelluksia tabletteihin.
Chat on vuorovaikutuskanava, jossa asioit neuvojan kanssa tietokoneen välityksellä reaaliaikaisesti: kirjoitat asiasi, ja hän vastaa saman tien. Chatia voi verrata, vaikka kirjoittamalla käytävään puheluun.
Monilla kunnilla, virastoilla sekä useilla verkkokaupoilla on omia chat-palveluita. Niissä opastetaan esimerkiksi
- neuvolapalveluihin
- varhaiskasvatukseen
- opetukseen
- perhetukeen ja terveyspalveluihin liittyvissä asioissa.
Kansalaisneuvonnan, kuntien ja viranomaisten chat-palvelut ovat toiminnassa virka-aikaan. Chat-ikkuna näkyy usein verkkosivujen oikeassa alareunassa.