Vuokratyöntekijät
Voit hankkia työntekijöitä henkilöstövuokrausyritysten kautta. Vuokratyöntekijät eivät ole yrityksesi palkkalistoilla, mutta he tekevät työn yrityksellesi.
Kun yrityksesi käyttää vuokratyövoimaa, se tekee sopimuksen henkilöstövuokrausyrityksen kanssa työntekijän vuokraamisesta. Henkilöstövuokrausyritys joko vuokraa oman työntekijänsä tai etsii toiveidesi mukaisen työntekijän vuokrattavaksi yrityksesi käyttöön.
Henkilöstövuokrausyritys on vuokratyöntekijäsi työnantaja, joten työsopimus on näiden kahden välinen. Henkilöstövuokrausyritys maksaa vuokratyöntekijäsi palkan ja hoitaa kaikki muutkin työnantajavelvoitteet.
Vuokratyöntekijäsi tekee kuitenkin työn yrityksesi lukuun ja yleensä sen tiloissa. Yrityksesi tehtävänä on opastaa, ohjata ja valvoa vuokratyöntekijää. Yrityksesi tulee maksaa henkilöstövuokrausyritykselle sopimuksenmukainen korvaus.
Jos haluat palkata vuokratyöntekijän yritykseesi vuokratyön päätyttyä, saatat joutua maksamaan henkilöstövuokrausyritykselle rekrytointimaksun.
Jos yrityksesi haluaa käyttää vuokratyövoimaa, ota yhteys henkilöstövuokrausyritykseen. Kerro heille, millaista työntekijää olet etsimässä ja millaiseen työhön. Vuokrausyritys hoitaa yleensä koko hakuprosessin yrityksesi puolesta. Ota huomioon, että joidenkin alojen työehtosopimuksissa rajoitetaan vuokratyövoiman käyttöä.
Laadi henkilöstövuokrausyrityksen kanssa kirjallinen sopimus, jossa määritellään muun muassa vuokratyöntekijän työtehtävät ja yrityksesi maksaman korvauksen suuruus. Sopimuksen tulee noudattaa alan yleisiä sopimusehtoja, eikä sillä voi vähentää vuokratyöntekijän oikeuksia.
Vaikka vuokratyöntekijän työnantaja on henkilöstövuokrausyritys, yritykselläsi on oikeus johtaa ja valvoa työtä. Kohtele vuokratyöntekijääsi samalla tavalla kuin muita työntekijöitäsi.
Lisätietoa vuokratyöntekijöiden käyttämisestä löydät Tyosuojelu.fin Vuokratyö-sivultaAvautuu uuteen ikkunaan..
Kun käytät vuokratyöntekijöitä, yrityksesi vastaa heidän työturvallisuudestaan yhdessä henkilöstövuokrausyrityksen kanssa.
Henkilöstövuokrausyritys vastaa työturvallisuuslain työnantajaa koskevien säännösten noudattamisesta, työntekijän työterveyshuollon järjestämisestä ja yleisestä työsuojeluopastuksesta.
Yrityksesi vastaa työntekijän päivittäisestä työturvallisuudesta ja siihen perehdyttämisestä sekä työskentelyn turvallisuuden valvonnasta.
Muista ilmoittaa henkilöstövuokrausyritykselle ennen työn aloittamista työn edellyttämät ammattitaitovaatimukset ja erityispiirteet. Näin henkilöstövuokrausyritys voi varmistaa työntekijän riittävän ammattitaidon, kokemuksen ja sopivuuden työhön. Se voi myös ilmoittaa omaan työterveyshuoltoonsa tarvittavat tiedot työntekijän työolosuhteista.
Ilmoita myös omaan työterveyshuoltoosi ja työsuojeluvaltuutetullesi vuokratyön aloittamisesta.
Jos yrityksesi haluaa käyttää vuokratyövoimaa, sen tulee tilaajavastuulain mukaan hankkia henkilöstövuokrausyritykseltä seuraavat, enintään kolme kuukautta vanhat selvitykset:
- kaupparekisteriote
- todistus verojen maksamisesta
- todistus työntekijän eläkevakuutuksen ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta tai selvitys erääntyneiden eläkevakuutusmaksujen maksusopimuksesta
- selvitys siitä, onko henkilöstövuokrausyritys merkitty ennakkoperintä-, työnantaja- ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin
- selvitys sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista
- selvitys työterveyshuollon järjestämisestä
- rakennusalalla lisäksi selvitys tapaturmavakuutuksen ottamisesta
Jos yrityksesi kuitenkin vuokraa työvoimaa vain enintään kymmeneksi työpäiväksi, laki ei velvoita hankkimaan kyseisiä tietoja. Huomaa, että työtä pidetään yhtäjaksoisena, jos työjaksot ovat peräkkäisiä tai niiden välillä on vain lyhyitä keskeytyksiä.
Jos et hanki selvityksiä ajoissa tai lainkaan, voit joutua maksamaan jopa kymmenien tuhansien eurojen suuruisen laiminlyöntimaksun.
Säilytä selvitykset vähintään kaksi vuotta vuokratyön päättymisestä.
Hanki tiedot myös ulkomaisesta henkilöstövuokrausyrityksestä. Selvitä lisäksi Verohallinnolta, onko sinulla velvollisuus ilmoittaa ulkomaisesta vuokratyövoimasta ja periä lähdevero maksetusta työkorvauksesta.
Lisätietoa tilaajavastuulain mukaisista velvollisuuksista löydät Tyosuojelu.fin Tilaajavastuu-sivultaAvautuu uuteen ikkunaan..
Sovella ulkomailta lähetettyihin vuokratyöntekijöihin Suomen lakeja, työehtosopimuksia sekä muita sääntöjä ja käytäntöjä.
Pyydä vuokratyöntekijältä todiste hänen työnteko-oikeudestaan Suomessa. Ota kopio työntekijän passista. Jos vuokratyöntekijällä ei ole työnteko-oikeutta, opasta häntä hakemaan työntekijän oleskelulupaa. Lisätietoa työnantajan roolista lupaprosessissa Avautuu uuteen ikkunaan.löydät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta. Voit myös auttaa työntekijää työnantajan Enter Finlandin kauttaAvautuu uuteen ikkunaan..
Toimita TE-palveluihin selvitys vuokratyöntekijän työehdoista. Ilmoita työntekijän nimi ja sovellettava työehtosopimus henkilöstösi edustajalle, kuten luottamusmiehelle.
Huolehdi, että työntekijän lähettävä yritys tekee työsuojeluviranomaiselle ilmoituksen työntekijöiden lähettämisestä ja asettaa yritykselle Suomessa toimivan edustajan. Edustajan on oltava tavoitettavissa koko työntekijän lähetettynä olon ajan.
Jos lähetettyjä vuokratyöntekijöitä saapuu yritykseesi lisää työn aloittamisen jälkeen, pyydä lähettävältä yritykseltä selvitys heidän sosiaaliturvastaan ennen kuin he aloittavat työt.
Toimita lähettävälle yritykselle tiedot, joita se tarvitsee työnantajavelvoitteidensa täyttämiseksi.
Toimita Verohallinnolle tiedot lähettävästä yrityksestä ja sen edustajasta viimeistään seuraavassa kuussa siitä, kun ensimmäinen vuokratyöntekijä on aloittanut työt.