suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Vuotivatko henkilötietosi julkisuuteen tai jouduitko identiteettivarkauden kohteeksi? Nyt saat kootut neuvot Suomi.fi-verkkopalvelusta

Julkaistu 19.5.2021

Suomi.fi-verkkopalvelussa on julkaistu tieto- ja asiointikokonaisuus, josta kansalainen saa tietoa, kuinka toimia, jos epäilee henkilötietojensa joutuneen vääriin käsiin.

Oppaan kautta voi myös hallinnoida tietovuototapauksiin liittyviä keskeisiä kieltoja Digi- ja väestötietovirastolle. Tällaisia ovat väestötietojärjestelmään tehtävä yhteystietojen luovutuskielto sekä osoitteenmuutoksen tekemistä koskeva kielto (estä muuttoilmoitus). Kieltojen hallinnointi edellyttää aina vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin sähköisellä kansalaisvarmenteella.

Opas neuvoo ja ohjaa eteenpäin myös siinä, kuinka käyttäjä voi hallinnoida muiden toimijoiden vastuulla olevia kieltoja. Tällaisia ovat esim. luottokielto ja kielto tehdä henkilöstä merkintöjä kauppa-, yhdistys- ja säätiörekistereihin.

Siirry Mitä teen? Henkilötietojani on viety tai vuotanut -oppaaseen.

Ei pelkästään tietomurron kohteeksi joutuneille

Uuden tieto- ja asiointikokonaisuuden taustalla on paljon julkisuudessa ollut Vastaamon tietomurto, jonka myötä asiakkaiden henkilötietoja vuoti laajasti internetiin. Vuodon käsittelyn yhtenä jatkotoimenpiteenä hallitus linjasi, että toteutetaan henkilön tietoja koskevien sulkujen ja estojen hallinnointia helpottava kanava.

Nyt julkaistu palvelukokonaisuus palvelee siis paljon laajempaa käyttäjäryhmää kuin vain tietomurron kohteeksi joutuneita. Kokonaisuus auttaa myös henkilöitä, jotka ovat joutuneet muista syistä identiteettivarkauden kohteiksi tai ovat kadottaneet identiteetin todistamiseen tarvittavat tunnistusvälineensä (esim. passin tai henkilökortin) ja epäilevät sen takia identiteettivarkautta.

Mukana laaja yhteistyöverkosto

Digi- ja väestötietovirasto on suunnitellut uuden tietokokonaisuuden yhteistyössä julkisen hallinnon sekä yksityisen sektorin organisaatioiden kanssa.

Mukana ovat olleet Finanssiala ry, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Kuluttajaliitto, KyberVPK, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Patentti- ja rekisterihallitus (PRH), Poliisi, Posti, Rikosuhripäivystys - RIKU, Suomen Asiakastieto Oy ja Tietosuojavaltuutetun toimisto.