suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi tulorekisterissä 8.8. alkaen

Julkaistu 8.8.2018

Tulorekisterissä voi toimia toisen puolesta, jos on saanut tähän valtuudet. Voit valtuuttaa esimerkiksi toisen henkilön tai tilitoimiston toimimaan puolestasi tulorekisterissä. Voit myös itse pyytää toista antamaan sinulle valtuuden.

Valtuuksia voi hakea 8.8.2018 alkaen Suomi.fi -sivustolla. Tulorekisterin käytössä ovat omat valtuusroolit Palkkatietojen ilmoittaminen ja Palkkatietojen katselu.

Palkkatietojen ilmoittaminen -roolissa voi ylläpitää valtuuttajan perustietoja ja palkkatietoilmoituksia, toimittaa valtuuttajan tuottamia palkkatietoilmoituksia, tilata valtuuttajaa koskevia raportteja sekä lähettää viestejä.

Palkkatietojen katselu -roolissa ei voi ilmoittaa palkkatietoja, mutta voi katsella valtuuttajan perustietoja, valtuuttajan tuottamia palkkatietoilmoituksia, valtuuttajaa koskevia raportteja, valtuuttajan lähettämiä ja saamia viestejä sekä valtuuttajan arkistoituja asiakirjoja.

Valtuutukseen käytetään kuitenkin Katso-palvelua, jos:

  • Kaupparekisterissä tai YTJ:ssä ei ole organisaatiolle Y-tunnusta tai tietoa sen nimenkirjoitusoikeudellisesta henkilöstä. Tällaisia toimijoita ovat esimerkiksi kunnat, seurakunnat, oppilaitokset, yhdistykset, säätiöt, elinkeinoyhtymät, kuolinpesät ja julkiset viranomaiset.
  • Ulkomaalaista yritystä ei ole rekisteröity kaupparekisteriin tai sen nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö on ulkomaalainen (hänellä ei ole suomalaista henkilötunnusta).

Tulorekisteri otetaan käyttöön 1.1.2019. Tulorekisteriin ilmoitetaan maksetut palkat ja vuonna 2020 myös etuudet ja eläkkeet.

Lisätietoa tulorekisterin valtuuksista.

Voit tarvita valtuuksia myös muihin viranomaispalveluihin kuin tulorekisteriin. Voit myös hakea useita valtuuksia kerralla Valtuudet-palvelussa. Esimerkiksi verotukseen liittyvistä valtuuksista saa lisätietoa sivustolta vero.fi.