suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Varo liikkeellä olevia Suomi.fi-huijausviestejä!

Julkaistu 5.2.2024

Digi- ja väestötietovirasto varoittaa liikkeellä olevista huijausviesteistä.  Liikkeellä on useita Suomi.fin nimissä olevia viestejä.

 • Uusimmissa huijausviesteissä lähestytään  vastaanottajaa Suomi.fi-asiakaspalvelun  nimissä ja pyydetään  päivittämään tietoja Suomi.fihin.
 • Joissakin viesteissä kerrotaan, että Suomi.fi-viestit palvelun  mobiilisovelluksessa olisi tekninen häiriö, ja ohjataan klikkaamaan  viestissä olevaa linkkiä Suomi.fi-viestien verkkopalveluun. Viestit-palvelu toimii kuitenkin normaalisti sekä mobiilisovelluksella että kirjautumalla verkkopalveluun. Huijauksen tavoitteena on kaapata verkkopankkitunnukset.
 • Joissakin viesteissä pyydetään päivittämään terveystiedot OmaKantaan. Linkki vie  Suomi.fi-tunnistuksen näköiselle sivulle. Huijauksen tavoitteena on  kaapata verkkopankkitunnukset.
 • Liikkeellä on myös viestejä,  joissa kerrotaan esimerkiksi automaattisen veronpalautuksen  valmistumisesta. Viestissä tarjotaan tilapäistä salasanaa, jolla voi  tarkastella yhteenvetoa veronpalautuksesta.
 • Suomi.fin nimeä tai ilmettä hyödyntäviä huijausviestejä on liikkeellä myös muun muassa  OmaKannan, oikeusministeriön  ja TE-keskuksen nimissä.

Kyse on kalasteluviesteistä, jolla sinut yritetään saada klikkaamaan  viestissä olevaa linkkiä ja luovuttamaan pankkitunnuksesi rikollisille.  Voit saada huijausviestejä tekstiviestinä tai sähköpostina. Älä klikkaa  viestissä olevaa linkkiä.

Toimi näin

 1. Älä klikkaa sähköpostissa tai tekstiviesteissä olevia linkkejä.  Viranomaiset eivät lähetä linkkejä sivustoilleen sähköpostilla tai  tekstiviestillä.
 2. Älä mene palveluihin linkkien tai hakukoneen  tulosten kautta, vaan kirjoita verkkosivun osoite kokonaisuudessaan  osoiteriville (esim. suomi.fi/viestit)
 3. Voit tallentaa sinulle  tärkeimpien palveluiden verkko-osoitteet selaimesi kirjanmerkkeihin tai  suosikkeihin, joiden kautta niihin on turvallista siirtyä.
 4. Jos  käytössäsi on Suomi.fi-viestit ja olet epävarma sähköpostiin saamasi  ilmoituksen aitoudesta, kannattaa käydä tarkistamassa itse  Suomi.fi-viesteistä, onko sähköpostissa ilmoitettu viesti tullut sinne.  Saapuneet viestit pääset katsomaan Suomi.fi-mobiilisovelluksella tai  kirjoittamalla selaimen osoiteriville suomi.fi/viestit
 5. ja tunnistautumalla palveluun.
 6. Jos olet erehtynyt antamaan luottokorttitietojasi tai  verkkopankkitunnuksesi, olet voinut joutua petoksen uhriksi. Ole ensin  yhteydessä omaan pankkiisi, ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

Katso myös toimintaohjeet Suomi.fi-verkkopalvelusta

Jos epäilet, että henkilötietojasi on joutunut vääriin käsiin, katso toimintaohjeet Suomi.fi-verkkopalvelusta: suomi.fi/oppaat/tietovuoto