suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Varo liikkeellä olevia Suomi.fi-huijausviestejä!

Julkaistu 30.4.2024

Päivitetty 22.5.2024

Digi- ja väestötietovirasto varoittaa liikkeellä olevista huijausviesteistä.  Liikkeellä on useita Suomi.fin nimissä olevia viestejä.

 • Suomi.fin nimeä tai ilmettä hyödyntäviä huijausviestejä on liikkeellä muun muassa Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH), oikeusministeriön, OmaKannan ja TE-keskuksen nimissä. Viesteissä on usein linkki, joka johtaa väärennetylle, Suomi.fi-tunnistusta jäljittelevälle sivulle.
 • Muissa liikkeellä olevissa huijausviesteissä jäljitellään esim. Suomi.fi-viestien lähettämää ilmoitusta, joka kertoo, että sinulle on saapunut uusi viesti Suomi.fi-viesteihin. Ilmoituksessa vedotaan viestin arkaluonteisuuteen ja pyritään saamaan vastaanottaja klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä. Älä klikkaa linkkiä.
 • Osassa viesteistä pyydetään vahvistamaan tärkeä viesti tai lukematon suomi.fi ilmoitus. Sähköpostissa on linkki, joka viittaa suomi.fi sivustoon ja aikamääre milloin viimeistään viesti on luettava. Älä klikkaa linkkiä.
 • Lukijaa pyydetään vahvistamaan sähköpostiosoite. Viesti jäljittelee aitoa vahvistusviestiä, jonka saa Suomi.fi-viestien tilauksen yhteydessä. Huijauksessa vedotaan asian kiireellisyyteen, jota ei aidossa viestissä ole.
 • Liikkeellä on myös huijauksia, joissa lähestytään vastaanottajaa Suomi.fi-asiakaspalvelun nimissä. Viesteissä pyydetään käyttäjää kirjautumaan Suomi.fi-tilille 48 tunnin kuluessa, jotta tilin käyttöoikeus säilyy.
 • Eräässä huijauksessa lähestytään vastaanottajaa Suomi.fi-asiakaspalvelun, Suomen valtion asiakaspalvelun tai Suomen nimissä. Viesteissä pyydetään päivittämään tietoja Suomi.fihin.
 • Osassa viesteistä kerrotaan uuden laitteen kirjautuneen verkkopankkiisi ja pyydetään menemään osoitteeseen suojausprofiili.com. 
 • Joissakin viesteissä kerrotaan, että Suomi.fi-viestit palvelun  mobiilisovelluksessa olisi tekninen häiriö, ja ohjataan klikkaamaan  viestissä olevaa linkkiä Suomi.fi-viestien verkkopalveluun. Viestit-palvelu toimii kuitenkin normaalisti sekä mobiilisovelluksella että kirjautumalla verkkopalveluun. Huijauksen tavoitteena on kaapata verkkopankkitunnukset.
 • Joissakin viesteissä pyydetään päivittämään terveystiedot OmaKantaan. Linkki vie  Suomi.fi-tunnistuksen näköiselle sivulle. Huijauksen tavoitteena on  kaapata verkkopankkitunnukset.
 • Liikkeellä on myös viestejä,  joissa kerrotaan esimerkiksi automaattisen veronpalautuksen  valmistumisesta. Viestissä tarjotaan tilapäistä salasanaa, jolla voi  tarkastella yhteenvetoa veronpalautuksesta.

Kaikissa näissä viesteissä on kyse on kalasteluviesteistä, jolla sinut yritetään saada klikkaamaan  viestissä olevaa linkkiä ja luovuttamaan pankkitunnuksesi rikollisille.  Voit saada huijausviestejä tekstiviestinä tai sähköpostina. Älä klikkaa  viestissä olevaa linkkiä.

Toimi näin

 1. Älä klikkaa sähköpostissa tai tekstiviesteissä olevia linkkejä.  Viranomaiset eivät lähetä linkkejä sivustoilleen sähköpostilla tai  tekstiviestillä. Suomi.fi ei lähetä vastaanottajille tekstiviestejä.
 2. Älä mene palveluihin linkkien tai hakukoneen  tulosten kautta, vaan kirjoita verkkosivun osoite kokonaisuudessaan  osoiteriville (esim. suomi.fi/viestit)
 3. Voit tallentaa sinulle  tärkeimpien palveluiden verkko-osoitteet selaimesi kirjanmerkkeihin tai  suosikkeihin, joiden kautta niihin on turvallista siirtyä.
 4. Jos  käytössäsi on Suomi.fi-viestit ja olet epävarma sähköpostiin saamasi  ilmoituksen aitoudesta, kannattaa käydä tarkistamassa itse  Suomi.fi-viesteistä, onko sähköpostissa ilmoitettu viesti tullut sinne.  Saapuneet viestit pääset katsomaan Suomi.fi-mobiilisovelluksella tai  kirjoittamalla selaimen osoiteriville suomi.fi/viestit ja tunnistautumalla palveluun.
 5. Jos olet erehtynyt antamaan luottokorttitietojasi tai  verkkopankkitunnuksesi, olet voinut joutua petoksen uhriksi. Ole ensin  yhteydessä omaan pankkiisi, ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

Katso myös toimintaohjeet Suomi.fi-verkkopalvelusta

Jos epäilet, että henkilötietojasi on joutunut vääriin käsiin, katso toimintaohjeet Suomi.fi-verkkopalvelusta: suomi.fi/oppaat/tietovuoto