suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Varo liikkeellä olevia Suomi.fi-huijausviestejä!

Julkaistu 27.12.2023

Päivitetty 5.2.2024

Digi- ja väestötietovirasto varoittaa liikkeellä olevista huijausviesteistä. Liikkeellä on useita Suomi.fin nimissä olevia viestejä. 

  • Uusimmissa huijausviesteissä lähestytään  vastaanottajaa Suomi.fi-asiakaspalvelun nimissä ja pyydetään  päivittämään tietoja Suomi.fihin.
  • Joissakin viesteissä kerrotaan, että Suomi.fi-viestit palvelun mobiilisovelluksessa olisi tekninen häiriö, ja ohjataan klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä Suomi.fi-viestien verkkopalveluun. Viestit-palvelu toimii kuitenkin normaalisti sekä mobiilisovelluksella että kirjautumalla verkkopalveluun. Huijauksen tavoitteena on kaapata verkkopankkitunnukset. 
  • Joissakin viesteissä pyydetään päivittämään terveystiedot OmaKantaan. Linkki vie Suomi.fi-tunnistuksen näköiselle sivulle. Huijauksen tavoitteena on kaapata verkkopankkitunnukset. 
  • Liikkeellä on myös viestejä, joissa kerrotaan esimerkiksi automaattisen veronpalautuksen valmistumisesta. Viestissä tarjotaan tilapäistä salasanaa, jolla voi tarkastella yhteenvetoa veronpalautuksesta. 
  • Suomi.fin nimeä tai ilmettä hyödyntäviä huijausviestejä on liikkeellä myös muun muassa OmaKannan, oikeusministeriön  ja TE-keskuksen nimissä. 

Kyse on kalasteluviesteistä, jolla sinut yritetään saada klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä ja luovuttamaan pankkitunnuksesi rikollisille. Voit saada huijausviestejä tekstiviestinä tai sähköpostina. Älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä.

Toimi näin

  1. Älä klikkaa sähköpostissa tai tekstiviesteissä olevia linkkejä. Viranomaiset eivät lähetä linkkejä sivustoilleen sähköpostilla tai tekstiviestillä.
  2. Älä mene palveluihin linkkien tai hakukoneen tulosten kautta, vaan kirjoita verkkosivun osoite kokonaisuudessaan osoiteriville (esim. suomi.fi/viestit)
  3. Voit tallentaa sinulle tärkeimpien palveluiden verkko-osoitteet selaimesi kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin, joiden kautta niihin on turvallista siirtyä.
  4. Jos käytössäsi on Suomi.fi-viestit ja olet epävarma sähköpostiin saamasi ilmoituksen aitoudesta, kannattaa käydä tarkistamassa itse Suomi.fi-viesteistä, onko sähköpostissa ilmoitettu viesti tullut sinne. Saapuneet viestit pääset katsomaan Suomi.fi-mobiilisovelluksella tai kirjoittamalla selaimen osoiteriville suomi.fi/viestit ja tunnistautumalla palveluun. 
  5. Jos olet erehtynyt antamaan luottokorttitietojasi tai verkkopankkitunnuksesi, olet voinut joutua petoksen uhriksi. Ole ensin yhteydessä omaan pankkiisi, ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

Katso myös toimintaohjeet Suomi.fi-verkkopalvelusta

Jos epäilet, että henkilötietojasi on joutunut vääriin käsiin, katso toimintaohjeet Suomi.fi-verkkopalvelusta: suomi.fi/oppaat/tietovuoto


Uutinen päivitetty 30.1.2024