suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Toisen puolesta asioinnin mahdollistaminen sosiaalihuollon asiointipalveluissa helpommaksi – sosiaalihuollolle oma Suomi.fi-valtuuskoodi

Julkaistu 22.8.2019

Sosiaalihuollolle on määritelty Suomi.fi-valtuuksiin oma valtuuskoodi sähköisiä asiointipalveluita varten. Uuden valtuuskoodin myötä toisen puolesta asioinnin mahdollistaminen käy helposti.

Valtuuskoodilla määritellään se, missä asioissa valtuutettu voi toimia valtuuttajan puolesta. Valtuuskoodin on määritellyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos yhteistyössä Väestörekisterikeskuksen kanssa. 

Joustavampaa palvelua Valtuudet-palvelulla

Valtuudet-palvelun avulla sähköiset asiointipalvelut voivat tarjota asiakkailleen joustavampaa palvelua ajasta ja paikasta riippumatta. Kansalaiset voivat hoitaa läheistensä asioita vaikkapa kotisohvaltaan virastoaikojen ulkopuolella. 

Valtuutetun oikeus toimia valtuuttajan puolesta voidaan palvelun avulla varmistaa luotettavasti ja kustannustehokkaasti. Alaikäisen puolesta asioinnin oikeus perustuu Väestötietojärjestelmän huoltajuustietoon. Aikuisen puolesta asioinnin perusteena toimii Suomi.fi-verkkosivustolla annettu sähköinen valtuus, jonka toimivaltaa voidaan rajoittaa erilaisilla valmiiksi määritellyillä valtuuskoodeilla.  

Sosiaalihuollolle määritelty oma valtuuskoodi

Sosiaalihuollolle valmiiksi määritelty valtuuskoodi nopeuttaa Suomi.fi-valtuuksien käyttöönottoa, kun sosiaalihuollon palveluntarjoajien ei tarvitse itse enää määritellä valtuuskoodin sisältöä. Sosiaalihuollon palveluissa työskentelevät voivatkin nyt tarjota asiakkailleen mahdollisuuden joko alaikäisen tai toisen aikuisen puolesta asiointiin helposti uuden valtuuskoodin myötä.

Sosiaalihuollon valtuuskoodissa puolesta-asioijan toimivalta on kuvattu näin:

Asiakategoria: Sosiaali- ja terveydenhuolto

Valtuuskoodin nimi: Sosiaalihuollon asioiden hoito

Toimivallan kuvaus: 

Tällä valtuudella valtuutettu voi:

- katsella valtuuttajan sosiaalihuollon asiakastietoja

- hakea sosiaalipalveluja valtuuttajan puolesta

- saada tiedon valtuuttajaa koskevista sosiaalihuollon päätöksistä

- ilmoittaa ja vastaanottaa valtuuttajan sosiaalihuoltoon liittyvä tietoja.

Sosiaalihuollon asiointipalvelut voivat ottaa valtuuskoodin käyttöönsä 23. elokuuta alkaen 

Sosiaalihuollon valtuuskoodi julkaistaan 23.8.2019 Suomi.fi-verkkopalvelun Valtuudet-palvelussa. Kansalainen voi sen jälkeen luoda valtuuden toiselle täysi-ikäiselle asioida puolestaan sosiaalihuollon asioissa.  Tietoa ja ohjeistusta Suomi.fi-valtuuksista  on tarjolla Suomi.fi-verkkopalvelun Ohjeet ja tuki -osiossa.

Valtuuskoodia ei kuitenkaan vielä hyödynnetä yhdessäkään asiointipalvelussa. Toisen puolesta asiointi sosiaalihuollon asioiden hoitamisessa on mahdollista vasta, kun jokin asiointipalvelu ottaa Valtuudet- palvelun käyttöön ja hyödyntää valtuuskoodia. Esimerkiksi Omakannassa sosiaalihuollon valtuuskoodi tulee käyttöön vuodesta 2020 aikana.

Palveluntarjoajille on tarjolla ohjeistusta Suomi.fi-valtuuksien käyttöönottoon mm. osoitteessa https://esuomi.fi/palveluntarjoajille/valtuudet/ 


Tahtoisitko hyödyntää Valtuudet-palvelua?

Ota yhteys myynti@vrk.fi.