suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Täytätkö tänä vuonna 18 vuotta? Tarkkaile postiasi tammikuussa!

Julkaistu 21.1.2021

Digi- ja väestötietovirasto, Kela, Ohjaamot ja poliisi onnittelevat syntymäpäiväkortilla kaikkia tänä vuonna 18 vuotta täyttäviä nuoria. Samalla ne muistuttavat, että täysi-ikäistymisen myötä moni virallinen asia on hoidettava itse. 

18 vuoden ikä tuo monia oikeuksia ja uusia velvollisuuksia nuoren arkeen, kun muun muassa viranomaisasiat tulee hoitaa itse. Vanhemmat eivät voi enää asioida täysi-ikäisen nuoren puolesta ilman erillistä puolesta-asioinnin valtuutusta. 

Suomi.fi/18v -verkkosivuilla on tietopaketti täysi-ikäistymisestä 

Tätä uutta elämänvaihetta tukemaan Suomi.fi-verkkopalveluun luotu Suomi.fi/18v-tietopaketti kokoaa yhteen kaikki ne viralliseen asiointiin liittyvät asiat, jotka täysi-ikäistyttyään on otettava huomioon. Lisäksi Digi- ja väestötietovirasto, Kela, Ohjaamot ja poliisi ohjaavat täysi-ikäistyviä nuoria sivulle omalla syntymäpäiväkortilla, jossa täysi-ikäistymisen tuomista muutoksista kerrotaan. 

Nuoruus on ihanaa aikaa ja se antaa mahdollisuuden päättää omista asioistaan. 18-vuotiaana saa ajokortin, pääsee äänestämään ja voi mennä naimisiin. Täysi-ikäisyys tuo nuorelle myös velvollisuuksia – esimerkiksi veroasioiden hoitamista ja etuuksien hakemista. 

Julkishallinnon palvelut sähköistyvät nyt vauhdilla ja lähes kaikki asiointipalvelut ovat jo saatavissa verkossa palvelupisteasiointia joustavammin. Nuoren kannattaa hankkia verkkopankkitunnus tai mobiilivarmenne, sillä se sujuvoittaa asiointia viranomaisten kanssa. 


18-vuotiaan tietopaketti on kaikkien saatavilla osoitteessa suomi.fi/18v