suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Suomi.fin kehitysversio beta.suomi.fi on nyt avattu

Julkaistu 14.12.2015

Beta.suomi.fi on kehitysversio uudistuvasta Suomi.fi-verkkopalvelusta. Kehitysversion tarkoituksena on tuoda uuden kansalaisen palvelunäkymän sisällön ideat julkisesti kokeiltaviksi ja kerätä palautetta palvelun kehittämiseksi.

Alkuvaiheessa tarjoamme yleiskuvan palveluun tulevista sisällöistä ja toiminnoista. Voit myös tarkastella tarkemmin joitakin sisältöjä, palveluja ja omia rekisteritietojasi. Voit etsiä esimerkiksi Verohallinnon verokorttiin liittyviä palvelutietoja tai tarkastella Mikkelin kaupungin palvelupisteiden sijaintia kartalla. Voit myös tunnistautua palveluun ja nähdä omia henkilötietojasi väestötietojärjestelmästä. Pian Omat tietoni -sivulta löytyy myös ajoneuvoihin ja kiinteistöihin liittyviä rekisteritietoja.

Ensi vuonna uusia sisältöjä ja toimintoja

Ensi vuoden aikana beta.suomi.fi-kehitysversion sisältö varsinaisesti syntyy: mm. palvelujen, palveluoppaiden ja omien rekisteritietojen määrä kasvaa. Myöhemmin keväällä palveluun tulee myös betaversio Omat viestit -toiminnosta, jossa voi lähettää ja ottaa vastaan viestejä tai asiakirjoja viranomaisilta ja tulevaisuudessa saada palveluihin liittyviä suosituksia ja muistutuksia.

Lisäksi ensi vuonna julkaistaan yrityksen ja viranomaisen palvelunäkymien kehitysversiot. Tulevaisuudessa julkishallinnon palveluita, niiden tietoja ja opastavia sisältöjä voi tarkastella valitsemassaan roolissa ja myös toisen henkilön valtuuttamana yhden osoitteen kautta. Lisäksi tarkoitus on, että käyttäjä voisi saada näkymäänsä julkisten palvelujen lisäksi tulevaisuudessa myös yksityisten tuottamien palvelujen tietoja.

Beta.suomi.fin kehittämistyö jatkuu niin, että uusi palvelu korvaa nykyisen kansalaisille tarkoitetun Suomi.fi-palvelun ja yritysten palveluja nykyisin kokoavan Yrityssuomi.fi-palvelun vuoden 2017 aikana.

Käyttäjien mielipiteitä ja kehitysajatuksia kerätään koko palvelun kehittämisen ajan, jotta lopullinen palvelu vastaa asiakkaiden tarpeita. Välineinä käytetään mm. verkkokyselyjä ja vuoden 2016 alkupuolella koottavaa käyttäjäraatia. Jo nyt voit kommentoida tätä kehitysversiota palautelomakkeen kautta.

Kansallinen palveluarkkitehtuuriohjelman etenee – palveluväylä ja uusi tunnistuspalvelu toimivat jo

Kansallisessa palveluarkkitehtuuriohjelmassa on jo aiemmin marraskuussa valmistunut turvallisen ja kustannustehokkaan tiedonsiirron mahdollistava palveluväylä. Sen avulla esimerkiksi beta.suomi.fin tunnistautuneelle käyttäjälle tuodaan näkyviin hänen omia tietojaan eri rekistereistä.

Beta.suomi.fi-kehitysversion kanssa samaan aikaan valmistuu myös julkishallinnon uusi yhteinen tunnistuspalvelu, jonka avulla beta.suomi.fi-palvelun käyttäjä voi tunnistautua ja katsella esimerkiksi omia henkilötietojaan. Tunnistuspalvelu otetaan ensi vuodesta lähtien käyttöön myös muissa vahvaa tunnistautumista vaativissa julkishallinnon sähköisissä asiointipalveluissa. Tunnistautua voi pankkien tunnistusvälineillä, teleoperaattorien mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Kansallisen palveluarkkitehtuurin avulla julkiset palvelut pystytään jatkossa tuottamaan entistä tehokkaammin. Palveluarkkitehtuuri luo yhteentoimivan digitaalisten palveluiden infrastruktuurin, jonka avulla tiedon siirto organisaatioiden ja palveluiden välillä on helppoa. Palvelunäkymien toteuttamishanketta ohjaa valtiovarainministeriö ja yrityksen näkymän osalta myös työ- ja elinkeinoministeriö. Kansallisen palveluarkkitehtuuriohjelman hankkeiden käytännön toteutuksesta vastaa Väestörekisterikeskukseen perustettu palveluarkkitehtuuriyksikkö.

Lisätietoja:

Ohjelmapäällikkö Maria Nikkilä, maria.nikkila@vm.fi, p. 02955 30514

Beta.suomi.fi

  • Kehittämispäällikkö Marjukka Ala-Harja, marjukka.ala-harja@vm.fi, p. 02955 30489
  • Hankepäällikkö Jani Ruuskanen, jani.ruuskanen@vrk.fi, p. 0295 535 031
  • Neuvotteleva virkamies Jaana Lappi, jaana.lappi@tem.fi, p. 050 308 8143 (yrityksen näkymä)

Tunnistuspalvelu

  • Kehittämispäällikkö Kimmo Mäkinen, kimmo.makinen@vm.fi, p. 0295 16001
  • Hankepäällikkö Jarkko Leskinen, jarkko.leskinen@vm.fi, p. 029 553 5040