suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Muuttoilmoituksen käsittelyä voi nyt seurata Suomi.fi:ssa

Julkaistu 6.9.2023

Suomi.fi-verkkopalvelun omista henkilötiedoista voi nyt seurata oman muuttoilmoituksen käsittelyn etenemistä. Muuttoilmoitus on Digi- ja väestötietoviraston ensimmäinen palvelu, jossa oman asian käsittelyä voi seurata itse.

Kymmenet tuhannet opiskelijat ja tuhannet perheet muuttavat alkusyksystä. Muuttojen määrä näkyy myös Digi- ja väestötietovirastossa. Parin kuukauden aikana on käsiteltävänä miltei 160 000 muuttoilmoitusta eli viidennes koko vuoden muutoista. Erityisesti alkusyksyn muutoista suurin osa on opiskelijoiden muuttoja toiselle paikkakunnalle, jotka vaativat virkailijan käsittelyn kotikunnan muuttumisen vuoksi.

Muuttoilmoitus on ensimmäinen Digi- ja väestötietoviraston palveluista, jossa oman asian käsittelyä voi seurata alusta loppuun. Muuttoilmoituksen käsittelyn etenemistä voi seurata itse Suomi.fi-verkkopalvelussa, jos muutto on tapahtunut viimeisen kolmen kuukauden aikana. 

Väestötietojärjestelmään kirjatut omat tiedot löytyvät Suomi.fi:sta 

Väestötietojärjestelmään kirjatut omat tiedot voi tarkistaa itse Suomi.fi-verkkopalvelun Henkilötiedot-sivulta. Palvelussa voi esimerkiksi ilmoittaa kutsumanimen ja asiointikielen sekä lisätä tietojenluovutuskieltoja. 

Syyskuusta 2023 lähtien palvelussa voi seurata myös muuttoilmoituksen käsittelyn etenemistä. Palvelussa näkyy, jos ilmoitusta ei ole vielä otettu käsittelyyn. Muuttoilmoitus voidaan käsitellä aikaisintaan muuttopäivänä. Tämä johtuu siitä, että väestötietojärjestelmässä täytyy aina olla ajantasainen tieto huoneistossa asuvista, eikä tietoja voida siksi syöttää ennalta.

Muuttoilmoitusten suuri määrä vaikuttaa käsittelyaikaan. Rekisteröintiin kuluu tällä hetkellä (6.9.2023) tavanomaisen kolmen viikon sijasta neljästä viiteen viikkoa. 

Miten seuraat muuttoilmoituksen käsittelyä Suomi.fi:ssa?

1. Tee muuttoilmoitus aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää tai viimeistään viikon kuluttua muutosta DVV:n ja Postin yhteisessä verkkopalvelussa. Tarvitset tunnistautumista varten suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

2. Voit seurata muuttoilmoituksen käsittelyä Suomi.fi-verkkopalvelun Henkilötiedot-sivulta. Tarvitset tunnistautumista varten suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

  • Verkkopalvelussa muuttoilmoitus-kohdassa näkyy uuden osoitteen lisäksi muun muassa ilmoituksen vastaanottopäivä, ilmoitettu muuttopäivä, muuton tyyppi (vakinainen/tilapäinen). 
  • Käsittelyn tilanne näkyy lisätietoja-kohdassa (i)-painikkeen alla.
  • Muuttoilmoitus-kohdassa näkyy kolme viimeisintä muuttoilmoitusta kolmen kuukauden ajalta muuttopäivästä lähtien. Sitä vanhemmat muuttoilmoitukset eivät näy palvelussa. 
  • Jos sinulla on päällä muuttoesto, palvelu kehottaa poistamaan sen ennen ilmoituksen tekemistä.

Lue lisää muuttoilmoituksesta.