suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Onnea nollaneloset – korjaus Suomi.fi/18v-kortissa olleeseen tietoon

Julkaistu 17.1.2022

Suomen kenties odotetuin postikortti toimitetaan tammikuussa 2022 kymmenien tuhansien kansalaisten koteihin, kun vuonna 2004 syntyneet nuoret saavat 18-vuotissyntymäpäiväonnittelut. Viranomaisten ja julkishallinnon toimijoiden yhteistoivotuksessa onnitellaan täysi-ikäistyviä ja muistutetaan kansalaisoikeuksien ja velvollisuuksien laajenemisesta.

Vaikka suomalaiset nuoret itsenäistyvät tutkimusten mukaan eurooppalaisittain varhain, liittyy täysi-ikäistymiseen kuitenkin monta uutta ja yllättävää asiaa: muutto omaan kotiin, omista raha-asioista huolehtiminen sekä viranomaispalveluiden käyttäminen. Uusien asioiden kanssa voi monesti kaivata apua, eikä nuori välttämättä tiedä mistä sitä voi pyytää tai löytää.

Siksi eri viranomaiset ja julkishallinnon toimijat muistuttelevat nyt jo kolmatta kertaa koko ikäluokkaa postikortin ja sosiaalisen median kampanjan avulla näistä tärkeistä kanavista. Tammikuussa 2022 noin 53 000 nuorelle postitetaan onnittelukortti, jonka takaa löytyvät Digi- ja väestötietovirasto, Verohallinto, Kansaneläkelaitos, poliisi, Ohjaamot sekä Traficom.

Kampanja ohjaa nuoria ja heidän vanhempiaan Suomi.fi-verkkopalveluun, jonne on koottu oma osio 18-vuotiaille.

Täysi-ikäistyessä ei välttämättä tule ajatelleeksi, että monet asiat siirtyvät omalle vastuulle

Viestinnällä halutaan sekä tukea nuoria erilaisten ajankohtaisten asioiden hoitamisessa aina auton hankinnasta kesätöiden verotukseen että vinkata tarjolla olevista tukipalveluista, olipa kyse sitten henkisestä hyvinvoinnista tai vaikkapa asiointitunnuksista. Myös asiointi erilaisissa digitaalisissa palveluissa voi tuntua aluksi hankalalta.

Kohderyhmä on viranomaisille tärkeä, eikä viestintää tehdä pelkästään omin voimin. Vuoden aikana kuullaan myös nuoria itseään, kun yhteistyötä tehdään sosiaalisessa mediassa nuorten vaikuttajien kanssa. Tänä vuonna mukana ovat mm. 18-vuotiaat vaikuttajakaksoset Viivi ja Venla sekä formulakuljettaja Luka Nurmi.

Syntymäpäiväkortissa vanhentunutta tietoa parisuhteen rekisteröinnistä

Syntymäpäiväkorttiin oli valitettavasti lipsahtanut vanhentunutta tietoa parisuhteen rekisteröinnistä. Parisuhteita ei enää rekisteröidä, vaan siviilivihkimisessä kaikki pariskunnat vihitään avioliittoon. 

Pahoittelemme tapahtunutta virhettä.