suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Omat viestini -demo esittelee sähköistä viestintää viranomaisen kanssa

Julkaistu 28.4.2016

Beta.suomi.fihin on julkaistu demoversio vuorovaikutteisesta Omat viestini -osiosta. Tulevaisuudessa kansalainen tai yritys voi saada viranomaisilta paitsi tavanomaisia sähköisiä viestejä myös proaktiivisia viestejä, kuten muistutuksia, suosituksia ja herätteitä. Viesteihin voi myös vastata ja lähettää mukana liitteitä. Viestintä on turvallista, koska käyttäjän on tunnistauduttava esimerkiksi pankki- tai mobiilitunnuksilla.

Omat viestini -osio korvaa nykyisen sähköistä viestintää kansalaisille tarjoavan Kansalaisen asiointitilin vuoden 2017 alussa. Muutos ei edellytä toimenpiteitä Kansalaisen asiointitiliin palvelujaan liittäneille organisaatioille ja uusia palveluja voidaan liittää keskeytyksettä koko muutosprosessin ajan (lue asiasta lisää Valtorin tiedotteesta).

Myös yrityksille avautuu kokonaan uusi mahdollisuus sähköiseen viestintään viranomaisten kanssa. Kesäkuussa julkaistavaan beta.yrityssuomi.fihin tulee myöhemmin vastaava Omat viestini -osio.

Demoversiosta toivotaan runsaasti palautetta

Omat viestini -demoversiossa havainnollistetaan viranomaisilta tulleiden viestien näkymä, viestin lukeminen, viestiin vastaaminen ja viestin kuittaaminen vastaanotetuksi. Viestin kuittaaminen vastaanotetuksi helpottuu, sillä se vastaa ns. saantitodisteellista kirjettä, joka on pitänyt käydä kuittaamassa postissa vastaanotetuksi.

Demoversiossa esitellään myös omien tavoitettavuustietojen, matkapuhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen, tallentaminen. Nämä tiedot ovat tarpeen, jotta käyttäjä saa heti tiedon uuden viestin saapumisesta. Demoversiossa näytetään myös, miten sähköinen viestinvälitys voidaan tarvittaessa laittaa passiivikseksi. Kun Omat viestini passivoidaan, kaikki viranomaisen lähettämät viestit saapuvat jälleen paperipostina. Lisäksi havainnollistetaan, että käyttäjän kaikki viestit, myös paperipostina toimitetut, ovat aina myös sähköisinä nähtävillä Omat viestini -osiossa.

Beta.suomi.fistä ja Omat viestini -demoversiosta kerätään nyt palautetta ja kehitysehdotuksia. Koko palvelu muuttuu ja kehittyy vielä ennen varsinaista tuotantokäyttöä, joka alkaa vuoden 2017 aikana.