suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Nuorten yrittäjyyspaja poistaa oletuksia

Julkaistu 14.6.2016

Useilla paikkakunnilla on mahdollisuus maksuttomaan yrittäjyysvalmennukseen.

Valtakunnassa käy melkoinen Yritys-Suomen liiketoimintasuunnitelmapohjien nakuttelu. Nuorten yrittäjyyspaja (NYP) on tarjonnut oman idean tehokkaaseen työstämiseen ympäristön jo lähes kahdessakymmenessä pajassa ja haussa on tai hakuun on tulossa kymmenkunta lisää.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaamana Suomen Yrittäjäopisto on tuottanut pajoja eri ELY-keskusten alueelle eri paikkakunnille, osaan jo useampaan kertaan.

Nuorten yrittäjyyspajaan voi hakea alle 30-vuotias nuori, joka on kiinnostunut yrittäjyydestä. Valmis yritysidea ei ole välttämättömyys. Tärkeintä on motivaatio ja kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan. Nuorella voi olla myös tavoitteena jo toimivan yrityksen jatkaminen omistajanvaihdoksen kautta tai oman osaamisensa tuotteistamisen ja markkinoinnin kehittäminen.

Hakuja aukeaa jatkuvasti

Nuorten yrittäjyyspaja toteutetaan työvoimakoulutuksena ja haku tapahtuu te-palvelujen koulutushaun kautta (te-palvelut.fi/koulutushaku). Hakemusten perusteella kutsutaan sopivat hakijat haastatteluun. Kartoitusjakson jälkeen varsinaiselle kuuden viikon pajajaksolle jatkaa noin 20 nuorta.

Nuorten yrittäjyyspajojen koulutuskoordinaattori Ulla Heiskanen kannustaa työttömiä kuten juuri valmistuneita sekä työttömyysuhan alaisia kuten osa-aikaista työtä tekeviä jättämään hakemuksensa te-palvelut.fi:ssä.
– NYP ei ole luentosarja vaan tietoa, työskentelyä ja keskustelua osallistujalle maksuttomassa pajassa oman tulevaisuuden eteen. Nuorten yrittäjyyspajan perusidea on tarjota nuorille yrittäjyysosaamista, verkostoja ja kokeneen valmentajan tuen oman yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen.

Pajan aikana laaditaan oma liiketoimintasuunnitelma pala palalta kouluttajan ohjauksessa Yritys-Suomen netistä löytyvään pohjaan. Käytännönläheisyyttä tuovat lisää yrittäjien ja sidosryhmien vierailut. Pajan aikana rakennetaan jo yrittäjän verkostoa.

Varsinaisen pajajakson jälkeen tuki jatkuu vielä puolen vuoden ajan seurantajaksolla. Seurantajaksolla järjestetään kerran kuukaudessa teemapäivä syventävistä teemoista, kuten markkinointi sähköisessä ympäristössä, verkkokauppa, kansainvälistyminen jne. Koko seurantajakson ajan kouluttajat ovat opiskelijoiden käytettävissä ohjaukseen. Yrittäjyyden alkutaipaleelle tarjotaan tukea. Itselle hankittu mentori sparraa yrityselämästä käsin.

Pajoja on tilattu kouluttajalta yhteensä 30 ja ne toteutetaan puolentoista vuoden aikana välisenä aikana. Viimeiset päättyvät tammikuun 2017 puolella.

Nuorten yrittäjyyspajassa voi luoda uusia verkostoja, saada asiantuntijoilta oppia ja ohjausta. Tämä auttaa oman polun löytymisessä eikä liiketoimintaosaamisen ymmärrys varmasti mene hukkaan työelämässäkään.

Varmuutta ja itseluottamusta

Valtakunnallisesti nuoret ovat kokeneet yrittäjyyspajan hyödyllisenä oman yritystoimintansa suunnittelun ja verkostoitumisen kautta. Ryhmä jo sinänsä antaa potkua omalle yrittäjyydelle, kun joukossa on paljon saman henkisiä. Pajassa hyötyy myös siitä, että nuoret tulevat eri aloilta ja kaikilla on erityyppistä osaamista.

Useille pajan tärkein anti on itseluottamuksen kasvaminen ja varmuuden tunteen saaminen. Yrittäjyyden muotoja on monenlaisia, ja on helpottavaa saada muodostettua omalle idealle ja elämäntilanteelle paras tapa yrittää.

Valtakunnallinen verkosto syntymässä, kesäpäivä tulossa

Kouluttajat, mentori, NYP-ryhmä ja yrittäjä- ja asiantuntijavieraat aloittavat nuoren oman ammatillisen verkoston syntymisen. Nuorten yrittäjyyspajoista on syntymässä valtakunnallinen nuorten verkosto.

Kaikille nyppiläisille avoin kesäpäivä on tulossa Poriin. Suomen Yrittäjäopisto ja Nuorten yrittäjyyspajat on mukana SuomiAreenan Kansalaistorilla Porissa ´jatsiviikolla`.  Sillä viikolla kutsuvierailla on mahdollisuus kohdata: Nuorten yrittäjyyden kesäpäivän 15.7.2016  -kutsun ovat saaneet sähköpostiinsa koko Suomen NYPpiläiset. Kesäpäivän ilmoittautuminen on käynnissä kohderyhmille eli kaikille NYPin käyneille tai aloittaville, alueen nuorkauppakamarilaisille ja alueen Yrittäjä-yhdistyksen nuorille yrittäjille.
– Puhumassa on muun muassa Nuorten yrittäjien järjestöpäällikkö otsikolla Yrittäjyyden sukupolvimurros, Pori Jazzien edustaja kertoo ison organisaation ja yritysten yhteistyöstä ja muuta kiinnostavaa asiaa oman yrittäjyyden edistämiseen ja TEM:n edustaja esittää tervehdyksensä, kertoo tilaisuutta ja viikkoa järjestävä koordinaattori Katja Myyryläinen Suomen Yrittäjäopistolta. Mukana koko viikon järjestelyissä on Porin Nuorkauppakamari.

Teksti: Katja Myyryläinen, Ulla Heiskanen

Lisätietoja:

http://www.syo.fi/koulutukset/yrittajyys/aloittava-yrittaja/nuorten-yrittajyyspajat
https://www.facebook.com/yrittajyyspaja/