suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Noin 63 00 nuorta saa 18-vuotisonnittelukortin viranomaisilta – Suomi.fi/18v neuvoo täysi-ikäistyviä

Julkaistu 16.1.2024

Vuonna 2024 täysi-ikäistyvien nuorten postilaatikkoon kolahtaa tammikuussa syntymäpäiväkortti. Viranomaisten yhteistoivotuksessa onnitellaan 18 vuotta täyttäviä ja kerrotaan, miten kansalaisoikeudet ja -velvollisuudet muuttuvat. Vuonna 2024 kortin saa noin 63 000 nuorta. 

Vuonna 2024 täysi-ikäistyvien nuorten postilaatikkoon kolahtaa tammikuussa syntymäpäiväkortti. Viranomaisten yhteistoivotuksessa onnitellaan 18 vuotta täyttäviä ja kerrotaan, miten kansalaisoikeudet ja -velvollisuudet muuttuvat. 

Itsenäistyvällä nuorella on edessään monia elämänmuutoksia

Vaikka suomalaiset nuoret itsenäistyvät tutkimusten mukaan eurooppalaisittain varhain, on nuori täysi-ikäistyessään uudessa elämänvaiheessa ja monien uusien tilanteiden edessä. Itsenäistyminen merkitsee monelle muuttoa omaan kotiin, omasta taloudesta huolehtimista sekä asiointia viranomaisten kanssa. 

Moni nuori kokee asioinnin viranomaispalveluissa hankalaksi. Uudet vastuut ja oikeudet saattavat nekin herättää kysymyksiä. Aina ei ole selvää, minkä tahojen kanssa pitäisi asioida.   

Monelle vanhemmallekin tulee yllätyksenä se, että asiointi 18 vuotta täyttäneen nuoren puolesta ei kaikissa verkkopalveluissa enää onnistu. Siksi nuoren olisi hyvä hankkia omat pankkitunnukset tai mobiilivarmenne, jotta hän pääsee itse hoitamaan asioitaan. 

Osoitteeseen Suomi.fi/18v on koottu tietoa ja palveluita nuorille 

Viranomaisten tavoitteena on ohjata nuoria ja heidän vanhempiaan Suomi.fihin, jonne on koottu täysi-ikäistyvälle ajankohtaisista asioista oma osioLinkki toiselle sivustolle, Avautuu uudessa välilehdessä. Myös Ohjaamoista ympäri Suomen saa neuvontaa uuteen elämänvaiheeseen.  

– Meillä on kunniatehtävä auttaa tuoreita aikuisia uudessa elämäntilanteessaan. Täysi-ikäistyessä ei välttämättä tule ajatelleeksi, että monet asiat siirtyvät omalle vastuulle. Haluamme tavoittaa kaikki Suomen 18-vuotiaat ja neuvoa heitä tarpeellisen ja oikean tiedon äärelle itsenäisen polkunsa alussa, kertoo viestintä- ja markkinointijohtaja Liinu Lehto Digi- ja väestötietovirastosta. 

Kampanjalla halutaan sekä tukea nuoria erilaisten asioiden hoitamisessa aina auton hankinnasta kesätöiden verotukseen että vinkata tarjolla olevista palveluista, olipa kyse sitten hyvinvoinnista, asepalveluksesta tai vaikkapa velkaantumisesta.  

Kampanjassa ovat mukana Suomi.fi, Digi- ja väestötietovirasto, Kela, Ohjaamot, poliisi, Puolustusvoimat, Tilastokeskus, Traficom ja Verohallinto. Mukana on myös viime vuonna 18 vuotta täyttänyt somevaikuttaja Tixtuu, joka kertoo vuoden aikana omia vinkkejään nuorille.

 Suomi.fi/18v-kampanja

  •  Vuonna 2024 täysi-ikäistyvät nuoret saavat tammikuussa 18-vuotisonnittelukortin. Korttia ei lähetetä, jos nuorella on suoramarkkinointi- tai tietojenluovutuskielto tai turvakielto. 
  • Osoitteeseen Suomi.fi/18v on koottu yhteen eri viranomaisten ja julkishallinnon organisaatioiden tietopaketti täysi-ikäistyville.
  • Suomi.fi/18v tarjoaa tietoa oikeuksista, velvollisuuksista ja palveluista. Aiheina ovat muun muassa henkilötodistukset, vaikutusmahdollisuudet, opiskelu, omaan asuntoon muuttaminen, oman talouden hallinta, asevelvollisuus ja -palvelu, autoilu ja ajokortin hankinta, työelämään siirtyminen ja matkailu.
  • Suomi.fi-verkkopalvelun tuottaa Digi- ja väestötietovirasto. 
  • Suomi.fi tarjoaa kansalaisille ja yrityksille luotettavaa tietoa eri elämäntilanteisiin sekä niihin liittyviä kuntien, viranomaisten ja muiden organisaatioiden palveluita.