suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Muistilista läheisen kuoleman kohdanneelle

Julkaistu 5.11.2018

Kun läheinen kuolee, surun ja shokin keskellä on myös monia hoidettavia asioita. Olemme koonneet Suomi.fi-verkkopalveluun Kansalaiselle-osioon kattavat ohjeet helpottamaan järjestelyitä ja antamaan aikaa surutyölle. 

Läheisen kuolemasta ilmoittaminen 

Jos läheinen kuolee sairaalassa, sairaala välittää tiedon kuolemasta Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmään. 

Jos läheinen kuolee muualla kuin sairaalassa, soita 112. Poliisi huolehtii kuolemansyyn selvittämisen ja välittää tiedon kuolemasta viranomaisille. 

Läheisten tulee ilmoittaa kuolemasta vainajan mahdolliselle työnantajalle, taloyhtiön isännöitsijälle ja vuokranantajalle. Postille voi ilmoittaa osoitteen, johon vainajan posti halutaan ohjata. 

 Vainajan asiakassuhteiden ja jäsenyyksien päättäminen on myös läheisten vastuulla. Sähköyhtiöt, puhelin- ja tietoliikenneyritykset tarvitsevat tiedon laskutuksen katkaisuun. Lehtitilaukset, lääkäriajat ja mahdolliset matkat tulee peruuttaa. 

Virkatodistus tai ote väestötietojärjestelmästä

Vakuutus- ja omaisuusasioiden hoitamista varten tarvitset virkatodistuksen, jossa näkyvät läheisesi tiedot ja kuolinpäivä. Virkatodistuksen saat joko maistraatista tai seurakunnasta.  

Kuolintodistus

Saatat tarvita kuolintodistuksen vakuutusyhtiötä varten. Sen saat kuoleman todenneelta lääkäriltä.    

Pankkiasiat

Pankki saa tiedon kuolemasta väestötietojärjestelmästä. Pankki jäädyttää käteisvarojen noston. Vainajan pankkitililtä voidaan yhä maksaa hänelle kuuluvia laskuja. Pankkiasiointia varten tarvitset virkatodistuksen, jossa näkyy sukulaissuhde tai testamentti. 

Työsuhde

Ilmoita läheisesi kuolemasta hänen työnantajalleen, jotta palkanmaksu voidaan lopettaa. Selvitä työnantajan kanssa, oletko sinä ja lapset oikeutettuja eläkkeisiin tai vakuutuskorvauksiin läheisesi kuoltua. 

Henkivakuutus

Tee ilmoitus vakuutusyhtiölle, jos kuolleella oli voimassa oleva henkivakuutus tai muu vakuutus.

Kela

Jos läheinen on saanut kansaneläkettä, ilmoita kuolemasta Kelaan. Eläke maksetaan sen kuun loppuun, jonka aikana läheinen on kuollut.  

Jos kuollut on saanut menehtymisensä hetkellä äitiysrahaa, lapsen isä voi saada sen vanhempainrahana.

Jos sinulla on alle 17-vuotiaita lapsia, hae Kelasta lapsilisään yksinhuoltajakorotus. Voit saada sen, jos et puolisosi kuoltua ole uudessa parisuhteessa.

Perhe-eläke 

Leskeneläkettä ja lapseneläkettä voit hakea joko Kelan toimipisteistä tai työeläkeyhtiöstä. Samalla hakemuksella haetaan sekä kansaneläkelain että työeläkelain mukaiset perhe-eläkkeet.

Perunkirjoitus

Perunkirjoitus on järjestettävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Perunkirjoituksessa selvitetään kuolinpesän varat ja velat sekä perilliset ja testamentinsaajat perinnönjakoa ja perintöverotusta varten. Perukirja tulee toimittaa verottajalle kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta perintöverotusta varten.

Tuki surutyön keskellä

Suruun on saatavilla tukea. Kunnan sosiaalipäivystys, kriisikeskus tai valtakunnallinen kriisipuhelin auttavat ja ohjaavat eteenpäin.

Vertaistukea eli saman kokeneiden ihmisten tukea on tarjolla monenlaisissa yhdistyksissä. Sitä järjestävät myös seurakunnat. Löydät vertaistukiryhmiä järjestävien tahojen yhteystietoja netistä, ja voit tiedustella niitä kuntasi sosiaalitoimesta tai seurakunnasta.

Suomi.fi – tietoa ja palveluita elämäsi tilanteisiin

Löydät läheisen kuolemaan liittyvät julkishallinnon palvelut ja tarkemmat ohjeet Suomi.fistä Kansalaiselle-osiosta.

Suomi.fi-palveluun on kerätty ajantasainen ja luotettava tieto siitä, mihin viranomaisiin eri elämäntilanteissa pitää olla yhteydessä ja miten se tapahtuu. Suomi.fistä löytyy myös kuhunkin tilanteeseen liittyvät kuntien ja muun julkishallinnon palvelut.