suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Lapsuudenkodista oman katon alle

Julkaistu 23.7.2020

Oman asunnon hankkimiseen on tarjolla monia vaihtoehtoja: opiskelija- tai nuorisoasunnot, yksityiset tai kunnallisen vuokra-asunnot, omistus-, osaomistus- ja asumisoikeusasunnot. Etenkin vuokralla asujan on hyvä tuntea vuokralaisen oikeudet, vastuut ja velvollisuudet.

Kun uusi koti on löytynyt, muista tehdä pysyvä tai tilapäinen muuttoilmoitus postiin ja maistraattiin. Näin tiedot päivittyvät valtakunnallisen väestötietojärjestelmään, jota hyödyntävät useat viranomaiset ja yritykset esimerkiksi omien asiakasrekisteriensä ylläpidossa. Uuden osoitteen ilmoittaminen on erikoisen tärkeää silloin, kun muutat toiseen kuntaan. Monesti esimerkiksi bussikortin saavat vain kunnassa kirjoilla olevat.

Jotta muuttoa ei tarvitse tehdä taskulampun valossa, tee ajoissa sähkösopimus ja pohdi internet-yhteyden hankkimista. Kotivakuutus antaa turvaa vahinkojen varalta, ja monet vuokranantajat edellyttävätkin sitä. Muutosta on erikseen ilmoitettava myös taloyhtiölle, jotta tiedot uudesta asukkaasta tulevat talonkirjoihin. 

Muutossa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Mieti, tarvitaanko talkooväkeä tai pakettiauto. Pitääkö vuokrata muuttolaatikoita? Muutatko koko omaisuutesi vai voiko jotain panna kierrätykseen? Entä mitä teet lapsuudenaikaisille tavaroillesi? Usko pois, kotiväkesi ei halua säilyttää aivan kaikkea.